Yüksek refah seviyesi ile ilişkilendirilen Avrupa, aynı zamanda birbirinden yoksul ülkeleri de barındırıyor.
BİR ÜLKENİN YOKSULLUĞU NASIL ÖLÇÜLÜR?
Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülkenin tamamının ekonomik zenginliğini ve yoksulluğunu ölçmek için kullanılan en önemli ölçütlerden birisidir. Genellikle kişi başına düşen gayrisafi milli gelir (GSMH) ile tamamlanır ve bu, o ülkenin bireysel vatandaşlarının ne durumda olduğuna dair gösterge sağlar.
NEDEN DAHA YOKSULLAR?
Bu ülkelerde gözlemlenebilecek yoksulluk nedenlerinden ilki, yüksek düzeydeki gelir eşitsizliğidir. Son yıllardaki bir miktar ekonomik büyümeye rağmen yoksulluk oranları, özellikle temel altyapı ve hizmetlere erişimin sınırlı olduğu kırsal alanlarda hala yüksektir. Siyasi istikrarsızlık ve yolsuzluk da bu ülkelerdeki eşitsizliğe katkıda bulunmakta. Ayrıca, eğitimli bireylerin daha iyi ekonomik fırsatlar için diğer ülkelere beyin göçü yapması da nitelikli insan gücünü düşürdüğünden zaten zor durumdaki ekonominin giderek kötüleşmesine yol açıyor.
İşte HaberTürk'ün haberine göre eşitsizliğin yaşandığı Avrupa'nın en yoksul ülkeleri...
UKRAYNA
Doğu Avrupa ülkeleri arasında yer alan Ukrayna, yarı başkanlık sistemine sahip üniter bir devlettir. Ukrayna, 2021 itibariyle kişi başına düşen 3540 doları olan GSMH ile Avrupa'nın en yoksul ülkesidir. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşı Ukrayna ekonomisini olumsuz etkilemektedir.
MOLDOVA
Doğu Avrupa ülkelerinden biri olan Moldova, 1992'den 2001'e kadar ciddi bir ekonomik kriz yaşadı. Krizin sonucunda nüfusun çoğunluğu yoksulluk sınırının altına düştü. 2021'de Moldova'nın kişi başına düşen GSMH’si 4.570 dolardı.
ARNAVUTLUK
Arnavutluk, kişi başına düşen GSMH'si 5.210 dolar ile Avrupa'nın en fakir 3. ülkesidir. Son yıllarda ilerleme kaydetmiş olsa da, hâlâ ekonomik zorluklarla karşı karşıyadır.
MAKEDONYA
Güneydoğu Avrupa'da yer alan Makedonya, aralarında BM, NATO ve Dünya Bankası'nın da bulunduğu çok sayıda kuruluşun üyesidir. Yolsuzluk ve verimsiz yasal yapı gibi faktörler ülkenin yoksullaşmasına neden oldu. Makedonya, 2021 yılı itibariyle kişi başına düşen 5.720 dolar GSMH oranıyla Avrupa'nın en yoksul 4.ülkesidir.
BOSNA-HERSEK
Güneydoğu Avrupa'da yer alan Bosna-Hersek, ağırlıklı olarak sanayi ve tarım sektörleriyle ekonomisini idame ettiren bir ülkedir. Bosna Savaşı ülke ekonomisine ciddi maddi zararlar verdiğinden savaşın harap ettiği bir ülkeyi yeniden inşa etmek yoksullaşmalarına yol açtı. 2021 yılında Bosna-Hersek'te kişi başına düşen GSMH miktarı 6.090 dolardı.
BELARUS
Belarus Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alır. İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri operasyonların yol açtığı yıkım, Belarus'u olumsuz etkiledi. İnsani gelişme sıralaması nispeten yüksek olmasına rağmen Belarus’ta 2021 yılında kişi başına 6.330 dolar düşen GSMH oranı, Avrupa'nın en yoksul 6. ülkesi olmasına yol açtı.
SIRBİSTAN
Sırbistan ekonomisi; tekstil, kimya ve ilaç gibi malların ihracatına dayanır ve dolayısıyla büyüme yerli üretime bağlıdır. Ülke uzun yıllardan beri düşük düzeyde yabancı yatırımla uğraşmakta, bu da yüksek işsizlik oranlarına ve yeni teknolojilere erişim eksikliğine yol açtığından Avrupanın en yoksul 7. ülkesidir. 2021’de kişi başına düşen GSMH, 7.400 dolardı.
KARADAĞ
Karadağ, Güneydoğu Avrupa'da küçük bir ülkedir ve 7.900 dolar GSMH oranıyla Avrupa'nın en yoksul 8. ülkesidir.
BULGARİSTAN
Bulgaristan'da son küresel mali krizle birlikte sanayi kaybı ve yeni sektörlere yatırım eksikliği yaşanması yoksulluğu artırdı. Bulgarların yüzde 24'e yakını yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 2021 yılında kişi başına düşen GSMH miktarı 9.540 dolardı.