B VİTAMİNLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan bir araştırmaya göre depresyon, bunama ve zihinsel bozukluk genellikle B vitamini eksikliği ile ilişkilidir. Çalışmanın baş yazarı olan Psikiyatrist Rajaprabhakaran Rajarehinam, "Bilişsel sorunların bir nedeni olarak B12 vitamini eksikliği, özellikle düzensiz beslenen ileri yaş kişilerde daha yaygın." dedi.
B12 VİTAMİNİ NEDİR?
B12 vitamini suda çözünebilen, DNA sentezinde, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içinde kullanımında oynadığı rol sayesinde vücut içerisindeki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitamini türüdür.
Sinir sisteminin sağlığı, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretimi için gereklidir. Kobalamin, B12 vitamininin bir diğer adıdır. B12 vitamini, en büyük ve yapısal olarak en karmaşık vitamindir.
Vitaminler genel olarak ya vücut tarafından hiç üretilmeyen ya da olumsuz sağlık sonuçlarını veya hastalıkları önlemek için yetersiz miktarda üretilebilen temel besinlerdir. Bu sebeple uygun beslenmeyle ve sadece tıbbi açıdan gerekli olduğu durumlarda vitamin takviyeleriyle vücuda vitamin sağlamak gereklidir.
B12 VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?
B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal işlevini sürdürmesi için çok önemlidir. Ayrıca alyuvarların oluşumunda önemli bir rol oynar. DNA'nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.
Vücuttaki hemen her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynayan B12 vitaminine bağlıdır. B12 vitamini, insan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olarak depolanan enerjinin salınmasını sağlar.
B vitamini grubuna ait 8 farklı vitamin bulunuyor. B grubu vitaminlerin faydaları ise şu şekilde;
B1 (Tiamin)
•B2 (Riboflavin)
•B3 (Niasin)
•B5 (Pantotenik Asit)
•B6 (Piridoksin)
•B7 (Biyotin)
•B9 (Folik Asit, Folat)
•B12 (Kobalamin)
B1 VİTAMİNİ : ENERJİYİ ARTIRIR
B1 vitamini, diğer bir adıyla tiamin; hücrelerin temel işlevini yerine getirebilmesi, besinlerdeki enerjinin açığa çıkması için çok önemlidir.
Beyin, vücuttaki metabolik olarak en aktif organlardan biridir ve nörolojik sorunlara yol açabilecek eksiklikleri önlemek için tiamin desteğine ihtiyacı vardır.
•Kırmızı et
•Balık
•Tam tahıllı ürünler (ekmek, makarna vb.)
•Bezelye
•Karaciğer
•Pirinç
•Süt
•Yumurta
•Fındık ve ceviz
B2 VİTAMİNİ:
B2 vitamini, diğer B grubu vitaminleri gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde bulunur. Temelde görevi vücuda alınan protein, yağ ve karbonhidratların yıkımına yardımcı olarak vücut için gerekli olan enerjinin üretilmesi sürecine katılmaktır. Sindirim sistemindeki bakteriler tarafından B2 vitamini çok miktarda üretilmesine rağmen, bu miktar vücut için yeterli değildir. Bu nedenle, günlük olarak dışarıdan B2 vitamini almak gerekir.
Vücuttaki birçok enzimin çalışma mekanizmasında rol alması nedeniyle, B2 vitamini eksikliği çeşitli hastalıklara yol açabilir. Yapılan çalışmalarda, B2 vitamininin bireyleri migren ve çeşitli kalp rahatsızlıklarından koruduğu ortaya konulmuştur.
En çok B2 vitamini içeren besinler şu şekilde sıralanabilir:
•Süt ve süt ürünleri
•Yumurta
•Kırmızı et
•Böbrek ve ciğer gibi sakatatlar
•Tavuk eti
•Badem
•Ispanak
•Kuşkonmaz
•Tahıllar
B3 VİTAMİNİ : ENFLAMASYONU AZALTIR
B3 vitamini, bir diğer adıyla niasin, vücutta ihtiyaç duyulan kolesterol ve yağ gibi maddeleri üretmek ve tüm organ sistemlerimiz için enerjiyi dönüştürmek için 400'den fazla enzimle birlikte çalışır.
En çok B3 vitamini içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
•Kırmızı et
•Balık
•Tavuk, hindi vb. beyaz et
•Esmer pirinç
•Tahıllar
•Muz
•Süt ve süt ürünleri
•Mantar
•Yumurta
Nisain aynı zamanda aşırı iltihabı azaltmaya yardımcı olan bir antioksidandır.
B5 VİTAMİNİ : BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER
B5 vitamini, bir diğer adıyla pantotenik asit, vücudumuzun enzimlerinin enerji için yağ asitleri oluşturmasına ve parçalanmasına yardımcı olan koenzim A adı verilen moleküler bir bileşik yapmak için gereklidir.
Beyin öncelikle yağdır, bu nedenle pantotenik asit, beyin sağlığını desteklemede en önemli vitaminler arasındadır.
En çok B5 vitamini içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
•Tavuk eti
•Dana eti
•Böbrek ve ciğer eti
•Yumurta
•Mantar
•Avokado
B6 VİTAMİNİ : HASTALIKLARLA SAVAŞIR
B6 vitamini veya piridoksin, hastalıkların önlenmesindeki rolüyle büyük önem taşıyor. B6 vitamini, yeterli miktarda kullanıldığında kanser riskini düşürmesiyle biliniyor.
En çok B6 vitamini içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
•Dana ciğeri
•Ton balığı
•Somon balığı
•Nohut
•Yeşil yapraklı bitkiler
B7 VİTAMİNİ: HÜCRELERİN DAHA İYİ İLETİŞİM KURMASINA YARDIMCI OLUR
B7 vitamini, bir diğer adıyla biyotin; hücreler arası iletişimi düzenler.
B9 VİTAMİNİ: DENGEYİ SAĞLAR
B9 vitamini, bir diğer adıyla folat, nörolojik sağlığı destekleyen ve psikolojik sağlığa da katkıda bulunan önemli bir vitamindir.
Diğer bir yararı ise, hücresel detoksifikasyonu (hücresel arınma) teşvik etmeye yardımcı olmasıdır.
En çok B9 vitamini içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
•Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli vb.)
•Baklagiller
•Kırmızı et
•Tavuk eti
•Portakal
B12 VİTAMİNİ: KALBE YARDIM EDER
B12 vitamini bir diğer adıyla kobalamin, kırmızı kan hücreleri ile DNA oluşumu ve sinir sisteminin gelişimini desteklemek için vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir.
B12 vitamini aynı zamanda, kardiyovasküler sağlığı olumsuz etkileyen ve bunamaya yol açabilen bir protein olan homosisteinin parçalanmasını destekliyor.
En çok B12 vitamini içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
•Balık
•Kırmızı et
•Beyaz et
•Peynir
•Yoğurt
•Yumurta
B VİTAMİNİNİ İÇEREN BESİNLER
Beslenme düzenine dahil edilmesi en kolay olan vitaminlerden biri B vitaminleridir. Dr. Uma Naidoo, her gün mutlaka yediği, B vitamini açısından en zengin yiyeceği şöyle sıraladı;
YUMURTA:
Günlük alınması gereken B7 vitamini değerinin üçte birini karşılar. Diğer B vitaminlerini ise az miktarda da olsa içerir.
YOĞURT:
Hem bağırsak sağlığını hem de zihinsel sağlığı destekleyen doğal probiyotikler içerir. Yoğurt aynı zamanda, B2 vitamini hem de B12 vitamini bakımından yüksektir.A
ISPANAK:
Ispanak, harika bir B9 vitamini kaynağıdır. Ruh hali düşük hastalara önerilen ilk besinlerden biridir.
SİYAH FASULYE, NOHUT, MERCİMEK:
Bu baklagiller ruh sağlığına iyi gelerek beyni güçlendiriyor. Bu baklagiller mükemmel bir B9 kaynağıdır aynı zamanda B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini ve B6 vitamini içerir.
AYÇİÇEĞİ TOHUMLARI:
En iyi B5 vitamini kaynaklarından biridir. Bir tane ayçiçeği tohumu, günlük B5 ihtiyacının %20'sini karşılıyor.
SOMON:
Somon, B vitaminleri açısından en zengin besinler arasında yer alıyor. B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere tüm B vitaminlerini içeriyor.
Kaynak: Sabah