DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır ziyaretinde "“Kuru kardeşlik sloganları atmıyoruz, eşit vatandaşlık diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
FETÖ'ye yakınlığı ve BAE tarafından fonlandığı öne sürülen Ahval News yazarı Eser Karakaş, Babacan'ın söz konusu açıklamalarının Anayasa'daki maddeler ölçüsünde bir analizini yaptı.
Anayasa'daki “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür” ifadesinin Babacan'ın 'eşif vatandaşlık' söylemine engel olduğunu belirten Karakaş, şunları söyledi:
"Majoriter etno-kültürel grubun yani ana dili Türkçe olanların (Türkler) tarihsel etnik sıfatının (Türk) vatandaşlık sıfatı olarak benimsenmesinin çok doğru bir tercih olmadığı kanısındayım ve bu kanım maalesef doğrulanıyor."
‘Eşit vatandaşlık’ kulağa hoş geliyor ama, ayrıntılara girilince… başlıklı yazısında Karakaş, Anayasa'nı 3. ve 42. maddelerinde yer alan " Türkçe dışında bir dilin anadil olarak öğretilemeyeceği" yönündeki ibarelerin de Babacan'ın önündeki engellerden biri olduğunu savundu.
'3. MADDEDEN BAŞLAMAK GEREKBİLİR'
Karakaş, yazısında âdeta Ali Babacan'a talimat verircesine "Türkçenin devletin resmi dili olduğunu Anayasa Madde 3’e açıkça yazarak başlamak gerekebilir" ifadelerine yer verdi.
Karakaş'ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
Madde 3’deki formülasyon gerçekten çok karmaşık, eminim yazılırken üzerinde çok düşünülmüş ve bu formülasyondan milletin dilinin de Türkçe olduğu fikri çıkarılabilir.
(Madde 3: Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir), bu Anayasa maddesinde neden açıkça resmi dil ifadesinin kullanılmadığını anlamakta zorlanıyor doğrusu insan.
Her çocuğun anadilinde öğretim görmesini bir temel insan hakkı olarak görmek ve bazı okulları iki dilli (Türkçe, Kürtçe-Türkçe-Çerkesçe gibi) yapmanın yöntemlerini aramak gerekebilir.
Diyarbakır ve Şanlıurfa ziyaretlerinde Babacan'ın 'eşit vatandaşlık' vurgusu, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu'nun da sıkça dile getirdiği yönüyle Türkiye'yi etnk temsil sistemine sürüklemek ve ulus devleti parçalamak olarak yorumlanabilir.
Nitekim DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin programlarında 'anadilde eğitim' vaadi bulunuyor.