Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır'ın hazırladığı ve Arap devletleri tarafından desteklenen savaş sonrası Gazze'yi yeniden inşa planını "baltalaması" için Washington'da lobi yapıyor.
Kahire'nin projesi ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlileri Gazze'de sürme planına karşı alternatif olarak hazırlanmıştı.
Middle East Eye (MEE)'a konuşan Amerikalı ve Mısırlı kaynaklar konuyu şu şekilde ayrıntılandırdı:
"BAE, Arap Birliği planı kabul ettiğinde buna karşı çıkan tek ülke olamazdı ancak Trump yönetimiyle birlikte onu çöpe atıyorlar... BAE'nin ABD'deki güçlü Büyükelçisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın çevresine ve vekillere, zorla yerlerinden edilen Filistinlileri kabul etmesi için Mısır'a baskı yapmaları yönünde lobi faaliyetlerinde bulunuyor."
Mısır'ın planı, mart ayı başında Kahire'de düzenlenen Arap Birliği zirvesinde BAE dahil tüm üyelerde kabul gördü.
Adı geçen Büyükelçi Yusuf el-Uteybe ise şubat ayında BAE'nin Trump'ın Gazzelileri sürme vizyonunu tamamen desteklediğini açıkladı. “Muhtemelen başka bir yol olmadığını” iddia etti.
Uteybe, Dubai'deki Dünya Hükümet Zirvesi'nde bir muhabirin tehcir konusunda Washington ile "ortak bir zemin" bulup bulamayacaklarını sorusunu şöyle yanıtladı:
"Deneyeceğiz, bence şu anki yaklaşım zor olacak ancak günün sonunda hepimiz çözüm arama işindeyiz. Sadece bunun nereye varacağını henüz bilmiyoruz."
Kahire'nin Filistinlileri göç ettirmeden Gazze'yi ıslah etme planının maliyeti 53 milyar dolar olacak.
Mısır'ın "Gazze'nin İyileştirilmesi, Yeniden İnşası ve Kalkınması" adını verdiği plan, "Filistin halkının haklarını, onurunu, insanlığını korumak ve iki devletli çözüm ufkuna tutunmak" temeline dayanıyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, zirvede yaptığı konuşmada, savaşın sona ermesinin ardından HAMAS'la bağlantısı olmayan bağımsız Filistinli teknokratların Gazze'yi yöneteceğini kaydetti.
Kahire'nin önerisine göre teknokratlar hükümeti başlangıçta altı aylık bir geçiş aşamasını idare edecek. Teklif, koşullar oluştuğu takdirde bir yıl içinde tüm Filistin bölgelerinde seçim yapılmasını talep ediyor.
Yapay zekanın ürettiği görüntülerde Gazze boyunca bir dizi modern yaşam alanı, tarım bölgesi, ticari merkezler ve hükümet kompleksi öngörülüyor. Mısır'ın 2030'a kadar devam edecek projesine göre Gazze'ye bir havaalanı, liman, 120 hastane ve klinik inşa edilmesi planlanıyor.
Yeni Gazze ayrıca Trump'ı kıskandıracak şekilde sahilde tatil köyleri ve turistik alanlar da içeriyor.
İlk kurtarma aşamasının altı ay sürmesi ve 3 milyar dolara mal olması, ardından beş yıllık bir yeniden inşa aşamasının gelmesi ve bunun maliyetinin de 53 milyar dolar olması bekleniyor.
Plan, İkinci Dünya Savaşı'nda müttefik saldırılarıyla harap olan Hiroşima ve Berlin şehirlerinin yeniden inşasından ilham alıyor.
Beyaz Saray ise Arap planına karşı çıktı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, projenin "Gazze'nin şu anda yaşanmaz olduğu ve sakinlerinin enkaz ve patlamamış mühimmatlarla kaplı bir bölgede insanca yaşayamayacağı gerçeğini ele almadığını" ileri sürdü.
İsrail Dışişleri Bakanlığı da benzer şekilde Mısır'ın planının "durumun gerçeklerini yansıtmadığını" iddia etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"HAMAS'ın vahşi terör saldırılarından bahsedilmemesi, belgelenen vahşete rağmen bu katil terör örgütüne yönelik bir kınama bile yapılmaması dikkat çekicidir."