Araştırmalar bağırsak mikrobiyomunda tutarlı bir dengesizlik ile otoimmün bozukluklar arasında bir bağlantı buldu. Araştırma ayrıca bağırsak mikrobiyomunuzun beyin fonksiyonunuzu kontrol eden merkezi sinir sisteminizi etkileyebileceğini düşündürmektedir. Bu da bağırsak sağlığının bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak için önemli olduğunu gösterdi.
Yanlış içecek türlerini içmek bağırsaklarınız üzerinde potansiyel olarak zararlı bir etkiye sahip olabilir. Bu içecekler genellikle şeker, yapay tatlandırıcılar, çok fazla asit veya bağırsaklarınızın ve sindiriminizin huzurunu bozabilecek diğer bileşenlerde daha yüksek olanlardır. Bağırsaklarınız büyük ölçüde diyetinize bağlıdır ve bu içecekler bağırsak sağlığınıza zarar verebilir.
Bu içeceklerin birçoğunun hiçbir olumsuz yan etkisi olmadan ölçülü miktarlarda tüketilebileceğini unutmayın. Ve bu içeceklerden bazılarında, tüketildikten sonra meydana gelen yan etkiler yalnızca hassas kişilerde ortaya çıkabilir, bu nedenle aşağıdaki içeceklerden birinin sağlığınızı nasıl etkilediği konusunda endişeleriniz varsa bir tıp uzmanına danışmanız en iyisidir. İşte bağırsak sağlığınız için en kötü 9 içecek…
Tatlı çay
Ödüllü beslenme uzmanı ve The Family Immunity Cookbook'un Wall Street Journal çok satan yazarına göre, bağırsak sağlığı için en kötü içeceklerden bazıları, limonata ve tatlandırılmış gibi ilave şekerle doldurulmuş olanlardır. Buna en güzel örnek ise kesinlikle buzlu çay!
Şekerli meyve suyu
Şekerden bahsetmişken, bağırsak sağlığı konusunda endişeleriniz varsa sınırlamak isteyebileceğiniz bir başka içecek de şeker ilavesiyle yapılan meyve sularıdır.
Alkol
Joan Salge, düzenli olarak çok fazla bira, kokteyl veya kadeh şarap içmek "Mikrobiyotayı etkileyerek bağırsaktaki bakterilerin dengesizliğine ve kötü, sağlıksız bakterilerin aşırı büyümesine neden olabilir.
Bazı kafeinli çaylar
Yeşil ve siyah çaylar gibi kafein içeren çaylar midedeki asitliği artırabilir ve bu da bazı insanlarda mide yanmasına neden olabilir. Ek olarak, kafeinli çaylar, daha önce kahve ile görülen sorunların aynısına sahiptir.
Çikolatalı içecekler
Bazı insanlarda çikolatalı içecekler içmek asit geri akışına neden olabilir. Bu, yemek borunuzdaki asidin tersine dönüp mide yanmasına neden olduğu zamandır. Haftada iki defadan fazla asit reflü yaşarsanız, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olarak bilinen daha şiddetli bir asit reflü formu teşhisi konulabilir. GERD'nin diğer semptomları arasında yutma güçlüğü, öksürme, gıdaları veya ekşi sıvıları ağza kusma, hırıltılı solunum ve özellikle yemek yedikten sonra uzandığınızda göğüs ağrısı yer alır. Academy of Nutrition & Dietetics web sitesine göre, GÖRH bazı insanlarda çikolata da dahil olmak üzere belirli yiyecekler tarafından kötüleştirilebilir ve alevlenmeyi tetikleyebilir. Çikolatalı içecekler asit reflü veya GERD'nizi şiddetlendiriyorsa, muhtemelen onlardan kaçınmak istersiniz.
Enerji içecekleri
Günlük yorgunluğunuzu atmak için o enerji içeceklerini alıyorsanız, tekrar düşünmek isteyebilirsiniz. NutritionStarringYOU.com'un kurucusu ve The Protein-Packed Breakfast Club'ın yazarı Lauren Harris-Pincus'a göre, "Yüksek kafein içeren bu enerji içecekleri gastrit, iltihaplanma, artmış bağırsak hareketliliği ve ishale neden olabilir." Pincus, aşırı kafeinin midenin normalden daha fazla asit salgılamasına yol açabileceğini ve bunun da reflü semptomlarını kötüleştirebileceğini açıklıyor. "Ayrıca, sinirli bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde semptomları şiddetlendirebilen titremelere neden olabilir ve kaygıyı artırabilir."
Gazlı içecekler
Gazlı içecek tüketimini gastrointestinal rahatsızlıkla ilişkilendiren bazı araştırmalar var. Örneğin, Beslenme, Metabolizma ve Kardiyovasküler Hastalıklar dergisinde yayınlanan bir makale, köpüklü içecekler ile mide rahatsızlığı arasında olası bir bağlantı olduğunu, ancak potansiyel rahatsızlığın çoğunun 300 mililitre veya daha fazla içtikten sonra meydana geldiğini buldu. Ek olarak, bazı araştırmalar gazlı meşrubat içmenin pankreas kanseri riskini artırabileceğini düşündürmektedir.
Kahve
Kahve gibi kafeinli içecekler, bağırsak hareketliliğini artıran uyarıcılardır, bu da bu içeceklerin mide-bağırsak sisteminizde daha hızlı hareket etmesine neden olabileceği anlamına gelir.
Yapay tatlandırılmış içecekler
Kalorileri izlemeye çalışırken, aspartam ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar kullanan sıfır kalorili içeceklere yönelmek alışılmadık bir durum değil. Ne yazık ki, bu bileşenler potansiyel olarak bazı insanlar için şişkinlik, şişkinlik ve ishal gibi rahatsız edici gastrointestinal semptomlara yol açabilir.