Gülhane Parkı'na bahar geldi, çiçekler açtı, marteniçkalar asıldı! İşte sizler için çektiğimiz özel Gülhane Parkı fotoğrafları:
Gülhane Parkı, İstanbul'un Fatih ilçesinin Eminönü semtinde yer alan tarihî bir parktır. Alay Köşkü, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında yer alır.
Gülhane Parkı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı'nın dış bahçesiydi ve içinde bir koru ve gül bahçelerini barındırırdı. Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk somut adımı olan Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839'da Abdülmecit döneminde Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı'nda okunmuştur ve bu nedenle Gülhane Hatt-ı Hümayunu da denir.
İstanbul şehremini operatör Cemil Paşa (Topuzlu) zamanında düzenlenerek 1912 yılında park haline getirildi ve halka açıldı. Toplam alanı 163 dönüm kadardır. Parkın girişinde sağ tarafta İstanbul şehremini ve belediye başkanlarının büstleri vardır. Parkın ortasından iki yanı ağaçlı yol geçer.
Bu yolun sağında ve solunda dinlenme yerleri, çocuk bahçesi bulunmaktadır. Boğaza doğru kıvrılarak inen yokuşun hemen sağında bir Aşık Veysel heykeli, yokuşun sonuna doğru biraz üst kısımda ise Romalılardan kalma Gotlar Sütunu vardır.
Sarayburnu Parkı kısmı eskiden Sirkeci Demiryolu hattı üstünden bir köprüyle ana parka bağlıydı. Bu kısım sonradan sahilyolu (1958) ile parktan ayrıldı. Sarayburnu kısmında Atatürk'ün Cumhuriyetten sonra dikilen ilk heykeli (3 Ekim 1926) bulunur.
Heykel, Avustralyalı mimar Kripel tarafından yapılmıştır. Atatürk, halka latin harflerini halka ilk defa bu parkta 1 Eylül 1928 tarihinde gösterdi. Atatürk'ün naaşı Ankara'ya gönderilirken, İstanbul'daki son tören Gülhane Parkı'nın Sarayburnu bölümünde 19 Kasım 1938 tarihinde yapıldı. Tabut, top arabasından 12 general tarafından alınarak Yavuz zırhlısına götürülmek üzere rıhtımdaki bir dubaya yanaşan Zafer destroyerine konuldu.
Ayrica 25 Mayıs 2008'de Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda, İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi hizmete girmiştir.
Gülhane Parkı'nın kuzey girişinde Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphane müzesi de bulunmaktadır.
Peki ya marteniçka nedir? Neden asılır?
Martenitsa, 1 Mart’tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.
Marteniçkalar el yapımıdır, asla satın alınamaz, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir.
Gülhane Parkı kaç TL?
Gülhane Parkı'na giriş ücretsizdir. Tarihi ve doğal güzelliklere sahip bu eşsiz parkta hiçbir ücret ödemeden gezinti yapabilirsiniz.
Gülhane Parkında neler yapılabilir?
Gülhane Parkı'nda neler yapılır diyorsanız güzel bir doğa yürüyüşü yapabilir, çay içebilir, kuşlara simit atabilir, içerisindeki ve çevresindeki müzeleri gezebilirsiniz. Buradan çıktıktan sonra rotanızı Eminönü ya da Sirkeci'ye çevirebilirsiniz.
Gülhane Parkı'nın özelliği nedir?
Gülhane Parkı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı'nın dış bahçesiydi ve gül bahçelerini barındırırdı. Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839'da Abdülmecit döneminde Gülhane Parkı'nda okunmuştur ve bu nedenle Gülhane Hatt-ı Hümayunu da denir. 1912 yılında park haline getirilmiş ve halka açıldı.
Gülhane Parkında tuvalet var mı?
Her sene milyonlarca insanın ziyaret ettiği parkta en çok merak edilen şeylerden bir tanesi Gülhane Parkı'nda lavabo, tuvalet var mı sorusu oluyor. Gülhane Parkı'nda tuvalet hizmeti mevcut. Aynı zamanda parkın içerisinde bulunan kafelerde yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı da giderebilirsiniz
Gülhane parkında piknik yapılır mı?
Nazım Hikmet'in Ceviz Ağacı dizelerinde de kendine yer bulan Gülhane Parkı, piknik için gerekli geniş çimenliklere, ağaç gölgelerine, hatta rahatına düşkünler için piknik masalarına dahi sahip. Gülhane Parkı'nı ziyaret ederek tarihi yarımadanın ortasında, yıllanmış ağaçların altında hoş bir piknik yapabilirsin.