Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, Bloomberght’ye konuyla ilgili bir açıklamada bulunmuş ve “Ramazan'a göre fıstık mahsülü neredeyse aynı, Dolar kuru da aynı. Buna rağmen fıstık fiyatları artınca baklavaya 100 TL ila 150 TL arasında zam geldi.
Fıstık fiyatlarının durup dururken artmasının, Gaziantep’te belli bir fıstık stoku olan firmaların yapmış olduğu bir hamle olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ise baklava fiyatlarında hammadde maliyetleri ve deprem şartlarının yarattığı etkiyle ciddi bir artış olduğunu söyledi.
“Ben baklavayı ihraç ediyorum, onlara da buradaki durumu anlatamıyoruz” diyen Kanbur, Kurban Bayramı’nda tüketicinin baklava talebinin daha fazla arttığının altını çizdi.
Bu bayram baklava fiyatlarının yüzde 40’ın üzerinde arttığını söyleyen Kanbur, şu bilgileri verdi:
“Bu artışta fıstık fiyatlarına zammın önemli bir etkisi var. Ülke olarak zor bir dönemden geçiliyor. Kiminin elinde eski fıstıklar var, eski fiyattan almış, kenara koymuş. Fıstıklı baklavanın fiyatında yaklaşık yüzde 20'lik artış oldu.
Ancak yerini eski fiyattan dolduramayınca bu da fiyatlara yansıyor. Kaliteli bir baklavanın bir kilogramında 250 gram Antep Fıstığı kullanılır. Ama fiyat artınca fıstığı azaltıyoruz.
Kimine ‘özel yapım’ diyoruz, kimine demeyip daha düşük fiyattan satıyoruz. Fıstık stoklama elbette var. Bunu engelleyemiyorsunuz.
Yine de umutluyuz çünkü bu yıl fıstık bol, mahsul iyi gelecek. Bu da fiyatları düşürür diye bekliyoruz. Hepimizin isteği fiyatlar düşsün herkes kolaylıkla alsın, üreten de malını satabilsin.”