Solunum sistemi, havada bulunan oksijenin akciğerlerde yer alan kesecikler vasıtasıyla kan dolaşımına geçmesini sağlar. Kan dolaşımındaki oksijen, hücreler tarafından karbonhidratlar ve diğer bazı organik moleküllerden enerji üretilmesi esnasında kullanılır. Bu metabolik aktivite sonrasında karbondioksit adı verilen ve atılması gereken bir molekül oluşur. Oluşan karbondioksit kan dolaşımı ile akciğerlere ulaşır ve buradan dış ortama atılır.
PEKMEZLİ ŞURUP
Boğazdaki mikropları öldürerek, bronşların rahatlamasına yardımcı olan bu şurup, öksürüğü anında kesiyor. Bir çay bardağı ılık suyun içerisine, 1 yemek kaşığı pekmez ekleyin, ardından bu karışımı günde 1 kez tüketin.
BALGAM NEDEN OLUR?
Balgamın üretilmesi ve temizlenmesinde normal şartlarda bir denge söz konusudur. Öksürükle birlikte balgam çıkarılması bu dengenin bozulması sonucu meydana gelir. Aynı zamanda grip, sinüzit, alerjik hadiseler ya da hava kirliliğine maruziyet gibi durumlarda da hava yollarında sekresyonların üretiminde artış meydana gelebilir.
Sigara kullanımı ve sigaranın yapısında bulunan kimyasallar, hem sekresyonların daha fazla yapılmasını uyarır, hem de hava yollarındaki tüycüklere zarar vererek temizlenme aşamasının sekteye uğramasına neden olabilir. Bu faktörler sonucunda ise balgam oluşumu kolaylaşmış olur.
Hava yollarındaki sekresyonların üretimi uzun süre devam ederse solunum sisteminin çeşitli seviyelerinde birikerek tıkanıklıklara yol açabilir. Hava yollarının temizliğinin sağlanamaması sonucu biriken mukus, zararlı mikroorganizmalar tarafından oluşturulacak enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım ve kistik fibrozis gibi hastalıklarda aşırı miktarda ve uzun zaman boyunca üretilen sekresyonların hava yollarında birikimi söz konusudur. Bu birikime bağlı olarak hava akımının hava yollarında ilerlemesi engellenebilir. Bu hastalar rahat nefes alıp verebilmek için sürekli balgam çıkama ihtiyacı duyarlar, ama balgam yapısı yeteri kadar akışkan olmadığı için öksürükle dahi çıkarmakta zorlanırar.
Astımda, mukus içeriğindeki müsin maddesinin üretiminden sorumlu hücrelerde bir artış meydana gelir. Bu durum kronik obstrüktif akciğer hastalığında da gözlenebilir. İçerikteki müsin maddesinin artışı daha koyu ve yapışkan bir balgamın oluşmasına neden olur.
Aşırı balgam üretimi ile karakterize bir diğer hastalık da kistik fibrozistir. Bu hastalık DNA’da yer alan bir gende mutasyon sonucu ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Kistik fibrozisin belirtileri arasında koyu kıvamda balgam çıkarmaya ilaveten şunlar da eklenebilir;
MEYAN KÖKÜ ÇAYI
Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelmesiyle bilinen bu mucizevi çay, balgam söktürücü özelliğiyle vazgeçilmezler arasında yerini almaktadır.
Sadece soğuk algınlığına iyi gelmekle kalmıyor aynı zamanda vücuttaki iltihabı yok ediyor, karaciğer sağlığını koruyor, ödem ve toksinleri vücudunuzdan söküp atıyor. 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı meyan kökü ekleyin. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Bu çayı günde 1 defa tüketebilirsiniz.
REZENE ÇAYI
Solunum sistemi problemlerine fazlasıyla iyi gelen bu mucizevi çay, içerisindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Aynı zamanda öksürüğün azalmasına ve balgamın vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. 2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumunu 1 bardak kaynatılmış suyun içerisine ilave edin. 5 dakika kadar demleyin. Günde 1 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.
KUŞBURNU ÇAYI
Öksürüğe ve gribal enfeksiyonlara karşı fazlasıyla etkili olan bu çay, bağışıklık sistemini de oldukça güçlendiriyor.
Kuşburnu meyvelerini kaynar suda 10 dakika haşlayın. Çay demlendikten sonra günde 2 bardak için.
EKİNEZYA ÇAYI
Ekinezya, solunum yolu enfeksiyonları için favori ilaçlardan biridir. Öksürük ve soğuk algınlığı riskini %58 azaltan bu çay, aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kaynar suyun içerisine ekinezyaları ekleyin. 5-10 dakika kadar demlendikten sonra güzelce süzün ve sonra tüketin.
MÜRVER ÇAYI
Balgam söktürücü özelliğiyle bilinen bu bitkinin kara meyveleri, içlerinde polifenol bulunması nedeniyle antioksidanlarla doludur.
Mürverden elde edilen şuruplar, ve özler soğuk algınlığı nedeniyle hasta olarak geçirilen süreyi kısaltma da oldukça etkilidir.
AYVA YAPRAĞI
Öksürüğüm bir türlü geçmiyor diyenlerdenseniz bu şifa dolu çay tam size göre! Ayva yaprağını 5 dakika güzelce kaynatın.
Çay biraz ılıdıktan sonra günde 2 fincan tüketin. Kaynar olmamasına dikkat edin, aksi halde boğazınızı daha da tahriş edebilir.
ZENCEFİL ÇAYI
Zencefil çayı, kış aylarında oldukça sık tüketilen, favori çaylardan biri oluyor. Grip semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu gibi sağlığa da birçok faydası bulunuyor. Zencefil antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Öksürüğün neden olduğu tahriş olmuş bir boğazı ve hava yollarını yatıştırmaya fazlasıyla yardımcı olur. Ilık bir suyun içerisine zencefil tozu veya taze zencefi ve limon suyu ilave edin. Ardından bu karışımı düzenli olarak tüketin.
Böylece öksürüğünüzü ve tahriş olmuş boğazınızı rahatlayabilir. Aynı zamanda zencefil ve bal karışımı, boğazdaki balgamı söküp atıyor. Eğer balgam söktürücü bir çay tüketmek istiyorsanız bu karışımı mutlaka deneyin.
TOZ KARABİBER VE BALLI ÇAY
Ballı çay, öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmenin en iyi yollarından biridir. Bu çay, boğazdaki iltihaplanmayı yok ederek, ağrıların azalmasına yardımcı olur. En sevdiğiniz bitki çayının içerisine 1 çay kaşığı bal ve toz karabiber ilave edin
Ardından bu karışımı düzenli olarak tüketin. Bunun sonucunda öksürüğünüz hafifleyecek ve ağrılarınıza veda edeceksiniz.