Av yasağının kalkmasıyla birlikte balık ağları denize kavuştu ve bollukla döndü. Türkiye'nin hemen hemen her yerinden balıkçılar denize açıldı ve en taze en diri balıkları vatandaşlar için tezgahlara ulaştırdı. Balık mevsiminin gelmesiyle birlikte çok sayıda balık çeşidi tezgahlarda yerini almaya başladı.
Yanında bol salata ile kış sofralarının vazgeçilmezi olan bu balıkları bazen fırında bazen tavada kızartarak pişiriyoruz. Her ne kadar herkesin kendine göre pişirme yöntemi olsa da aslında balığın tadını kaçırmadan, asıl tadı bastırmadan balık pişirmenin püf noktaları var. Peki balık pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte cevapları...
PALAMUT IZGARADA, HAMSİ TAVADA
Palamut, hamsi gibi sık sık tercih edilen balıkların aslında pişirme yöntemleri çok farklı ve bu yöntemler balığı daha lezzetli hale getiriyor. Düzce’de balıkçılık yapan Hülya Kılıç, “Şu anda palamut ve hamsi sezonundayız. Hamsi, palamut çok olduğunda azalıyor ama talep ikisine çok fazla oluyor. Palamut yağlı ve iri döneminde ızgarası ve mangalı çok güzel olur. Hamsi her türlü hem mangalında hem de tavasında çok lezzetli olur. Hamsinin en lezzetli hali tavada olur. Palamut balığını isteyen mısır unu kullanarak tavada da çok az yağda da yapabilir ama en güzeli ızgarada yapılır” dedi.
BEYAZ UN KESİNLİKLE BALIĞA LEZZET VERMEZ
Vatandaşların beyaz un ile mısır ununu karıştırdığını dile getiren Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
Balığı önce temizleyeceksiniz, hafif tuzlayacaksınız ondan sonra mısır ununa bulayacaksınız. Beyaz un kesinlikle balığa lezzet vermez. Halis olan değirmenden 2 kere çektirilen mısır unu kullanılması gerekiyor.
Tavaya balığı güzel bir şekilde dizerek, çok az yağ ile pişireceksiniz. Bol yağda balık asla güzel olmaz. Bunun için tavanın dibini hafif yağlayacaksınız ve alt üst çevireceksiniz. En güzeli bu şekilde olur.
PİŞİRİRKEN BALIK TUZLANMAZ
Balığın pişirirken tuzlanmaması gerektiğini ifade eden Hülya Kılıç, "Mangalda balıklarda unlama yapılmaz. Mangal için direk yıkanıp tuzlanıp ateşin üzerine koyacaksınız. Unlama işlemi burada yapılmaz.
Balığı yıkayıp temizledikten sonra pişirmeden hemen önce tuzlanması gerekir. Unlanması gerekiyorsa unlanacak, ızgaraya atılacaksa direk ızgaraya atılması gerekir" ifadelerini kullandı.