ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir kadın, ölümcül bir bakteriyle kontamine olmuş tilapia balığını yedikten sonra dört uzvunu da kaybetti.
Laura Barajas adındaki kadın, iddialara göre yediği balık nedeniyle enfeksiyon kaptıktan sonra komaya alındı ve uzuvlarını kaybetti.
Temmuz 2023’te San Jose’deki bir yerel pazardan tilapia balığı satın alan Barajas, o akşam yemeğinde balığı yedikten sonra kendini kötü hissetmeye başladı.
Günler içinde 40 yaşındaki kadının semptomları hızla kötüleşti ve hastaneye kaldırıldı. NY Post'ta yer alan habere göre, Barajas acilen komaya alındı.
Eylül ayında ise acil bir ameliyat geçirdi ve bu süreçte dört uzvu da kesildi.
En yakın arkadaşı, o günleri "Parmakları siyahtı, ayakları siyahtı, alt dudağı siyahtı. Tamamen sepsis olmuştu ve böbrekleri iflas ediyordu." sözleriyle anlattı.
Haberde yer alan bilgiye göre Barajas, çiğ deniz ürünlerinde ve deniz suyunda bulunabilen, potansiyel olarak ölümcül bir bakteri olan Vibrio vulnificus ile enfekte oldu.
UCSF bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Natasha Spottiswoode, konuyla ilgili verdiği demeçte yürekleri ağıza getiren bir açıklama yaptı:
"Bu bakteriye yakalanmanın iki yolu var: Birincisi, onunla kontamine olmuş bir şeyi yemek; diğeri ise, içinde bu bakterinin bulunduğu suya kesik ya da dövme gibi açık bir yaranın maruz kalmasıdır."
Barajas’ın tıbbi masraflarını ve bakım giderlerini karşılamak için en yakın arkadaşı tarafından bir GoFundMe bağış kampanyası başlatıldı. Kampanyada 147 bin dolardan fazla bağış toplandı.
Uzmanlara göre, Vibrio vulnificus enfeksiyonları genellikle ölümcül seyreder.
Bu enfeksiyonu geliştiren kişilerin yaklaşık yüzde 20’si hayatını kaybeder ve bazı vakalarda hastalık başladıktan sonra iki gün içinde ölüm gerçekleşebilir.
Bu enfeksiyona yakalanan hastalar, Barajas’ta olduğu gibi yoğun bakıma alınabilir ve uzuvlarının kesilmesi gerekebiliyor. Amputasyonların yanı sıra, ölü dokuların cerrahi müdahaleyle çıkarılması da gerekli olabiliyor.