Marmara bölgesinde yer alan Balıkesir şehri, Ege denizi ile de kıyısı olan doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan bir şehirdir. Gastronomi turizmi potansiyeli de oldukça yüksek olan şehir olukça zengin bir mutfağa sahiptir. Mutfağının bu denli zengin olmasının coğrafi şartları ve bu coğrafyada farklı etnik grupların barınmasının da etkisi vardır. Tarıma elverişli geniş topraklar, sanayinin gelişmiş olması, hayvancılığın yaygın olarak yapılması ve deniz ürünleri kullanımı Balıkesir yemek kültürüne yansımıştır.
Balıkesir ili, Türkiye'nin Marmara ve Ege bölgeleri arasında geçiş konumunda bulunan geniş coğrafyaya sahip bir ildir. Ayvalık, Edremit, Erdek gibi yerleşim bölgeleri deniz ile içli dışlı iken, Susurluk, Bigadiç gibi bir kısım yerleşim bölgeleri de iç bölgelerde yer alır. Dursunbey, Sındırgı gibi dağlık bölgelerin yanında Gönen, Havran gibi ovalık bölgeler ile deniz ikliminin etkili olduğu bölgelerin varlığı bu mutfağın zenginliğine de kaynaklık eder.
1) Sura Yemeği
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.
Daha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir. Kuzu ön kolu kaburga tarafından bıçakla açılır içine önceden hazırlanmış iç pilav doldurulur. Bu bölüm iğne iplikle dikilir. Bir kapta sulandırılan salça etin üzerine sürülür. Pişirme kabına su da eklenerek et pişirilir.
Zerde Tatlısı
Malzemeler :1 su bardağı pirinç,2,5 su bardağı şeker,50 gr. kızamık şekeri,2 yemek kaşığı gül suyu,3-5 adet karanfil,Yarım çay kaşığı tarçın.
Yapılışı :Su ile pirinç kaynatılır. Kaynadıktan sonra şekeri ve gülsuyu ilave edilerek pişirilir. İkram edileceği zaman Kızamık şekeri (veya kımızı loğusa şekeri) ve tarçın ile süslenir.
Bigadiç Güveci
İsminden anlaşılacağı gibi Balıkesir'in Bigadiç ilçesiyle özdeşleşen bu güveç, 'oğlak güveci' ismiyle de bilinir. Yapımında hem oğlak, hem de kuzu eti kullanılır.
Düğün Çorbası
Balıkesir ve çevresinde sık sık rastlayabileceğiniz düğün çorbası, düğün günlerinde gelen misafirlere ikram edilmesiyle bilinir. Yapımında koyun eti, tereyağlı sos ve terbiye kullanılır.
Höşmerim
Balıkesir mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası , zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir.
Saçaklı Mantı
Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Fakat bazı yörelerde farklı çeşitleriyle sunulur. Saçaklı mantı, kalın hamur ve tavuk eti ile hazırlanan bir yemektir.
Peynirli Patlıcan
Bostan patlıcanı ile hazırlanan peynirli patlıcan, genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Patlıcanın içi lor peyniri, kaşar peyniri ve tavuk jambon ile doldurulur.
Keşkek
Ege'nin incisi Muğla yöresine özgün bir yemektir. Ana malzemeleri et ve buğday olan bu yemek, genellikle bayram ve düğün yemeği olarak sunulur. İsteğe göre koyun eti yerine tavuk eti de kullanılabilir. Sinir sistemini güçlendirdiği için, özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir. İçeriğinde demir olduğu için, kan yapıcı bir etkisi vardır.
1 Porsiyon Keşkek Kaç Kaloridir?
Ana yemek olarak sunulan bir porsiyon keşkek, yaklaşık 320 kaloridir. Yağ değeri yüksek olduğu için, küçük porsiyonlarla tüketilmesi önerilir.
Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçekleriyle hazırlanan bu dolma, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahiptir. İç harcı pirinç ile doldurulan kabak çiçekleri, bol zeytinyağı eşliğinde servis edilir.
Ayvalık Tostu
Tost denildiğinde ilk akla gelenlerden biri Ayvalık tostudur elbet. Genellikle sabah kahvaltılarında yenilen tosta farklı bir boyut katmışlar ve ortaya nefis bir sonuç çıkmış. İçinde kullanılan sosis, sucuk, turşu ve peynir ile bol malzemeli bir tost hazırlamaya ne dersiniz. Yalnızca 20 dakikada hazırlayabileceğiniz bu tostu, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz. Evde ayvalık tostu nasıl yapılır diye merak edenler için, nefis mi nefis ayvalık tostu tarifine geçebiliriz.