BALIN ZARARLARI NELERDİR?
Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın çoğunluğu şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Özellikle tüketilen balın kalitesi de oldukça önemlidir. Kalitesiz olan ürünler vücutta rahatsızlığa yol açabilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
BALIN FAYDALARI NELERDİR?
Hürriyet'in haberine göre,b bu ilgi kısmen doğru ve kısmen de az çok masum olsa da son günlerde çok sık gündeme getirilen bir mutfak yanlışıdır. Balın da şekerin de fazlası kilo aldırır. Detaylara gelince... Aslında bal söz konusu kalorileri saymak olduğunda beyaz şekerden bir tık daha masumdur. Zira beyaz şekerin (sakkaroz) tamamı şekerken(!) balın yüzde 80’i şeker (fruktoz ve glukoz) yüzde 20’si sudur. Özetle 100 gram bal 300 civarında, 100 gram beyaz şeker ise 400 civarında kalori yüklüdür. Aklınızda olsun, 1 yemek kaşığı silme bal 20-30 gram, 1 yemek kaşığı silme beyaz şekere 10-15 gram şeker içeriyor.
ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?
Karaciğer depolar ama yağlanır
Beyaz şeker vücudumuzda sindirildikten sonra karaciğer tarafından toplanır ve fazlası yine karaciğer tarafından yağ olarak depolanır. Vücutta tolere edebileceğinden fazla şeker veya şekerli gıda tüketimi varsa karaciğerde yağlanmanın artmasına neden olur.
İnsülin direnciyle gelen hastalıklar
Vücudumuzdaki en önemli hormonlardan biri olan insülin, kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. İnsülin direnci kandaki şekerin hücre içerisine girip kullanılamaması anlamına gelir. Birçok çalışma şeker tüketiminin insülin direncine yol açtığını ortaya koyuyor. İnsülin direnci oluşan kişilerde metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet, kalp damar rahatsızlıkları riski artar.
Ağız sağlığını böyle bozar
Protein, vitamin veya mineral içermeyen, hiçbir besin değerine sahip olmayan, ‘boş kalori’ denilen şeker ağız ve diş sağlığını tehlikeye atar. Çünkü ağız içinde bulunan bakteriler için kolay sindirilebilen bir enerji kaynağı. Ağızda bulunan bu bakterilerin beslenerek çoğalmasını sağlar ve diş çürüklerine sebep olur.
Kalp krizine götürebilir
Şekerin fazla tüketimine bağlı olarak oluşan karaciğerdeki yağlanma, kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin ve trigliserid denilen yağ parçacıklarının artmasına sebep olarak damar tıkanıklığına yol açabilir. Damarların içindeki bu parçacıkların artması kalp krizi riskini yükseltir.
Şeker bir ‘bağımlılık’tır
Şeker, ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetikler. Bu nedenle keyif verici özelliği, kişilerde bağımlılık yaratabilir. Beyaz şeker ve şeker içeren yiyecekler, beyindeki ödül mekanizmasını doğal gıdalardan daha fazla uyardığı için tüketimi daha fazladır. Fazla şeker miktarı kişide ayrıca dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kapasitesi düşüklüğü ve öğrenme geriliği yapabilir.