Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altında Dahilde İşlem Rejimi’nin (DİR) kaldırılması, ticaretin kayıt altına alınması gibi bazı düzenlemelerin hayata geçmesi ile mücevher sektörünün cari açığın kapanmasına çok daha büyük katkı vereceğini söyledi.
Altın ithalatının herhangi bir tüketim malı gibi değerlendirilemeyeceğini belirten Başkan Yakın, yurt dışından gelen altının ülkeye değer sağladığını söyledi. Başkan Yakın, “Zamanında 50 bin dolara aldığın altın şu anda 60 bin dolar elde ediyor. Altın durdukça değerlenir.” diye konuştu
Altın ithalatına dikkat çeken Yakın, bu altınların işlenerek ihraç edildiğini, sadece bir kısmının yastık altında kaldığını anlattı. Eline kağıt kalem alan Başkan Yakın, şu hesabı çıkardı
“Yılda 20 milyar dolarlık ithalatın 6 milyar doları sektör ihracatı olmak üzere toplamda 10 milyar dolar civarında ihracat var. Fakat ayrıca 4 milyar dolarlık da Laleli usulü ihracat yapılıyor. Kalan 6 milyar dolarlık altının bir kısmı Darphane, bir kısmı Merkez Bankası, bir kısmı yastık altı, bir kısmı da banka ve rafinerilerde o da Merkez Bankası'nda park ediyor.”
ALTIN 5 BİN DOLARI GÖRECEK
Altın 5 bin doları da görecek Türkiye’nin son yıllarda yaptığı altın ithalatına dikkat çeken Yakın, “Altın 1100, 1200, 1400 dolardan aldık. Bugün 2000 dolar seviyesinde. Altın fiyatlarında 5 bin doları da göreceğiz. 1 yıllık altında 3 milyar dolar kar var. Altın Türkiye’nin toplam zenginleşmesidir” dedi.
Türkiye’de kuyum üreticisi firma sayısının 6000, ancak aktif ihracatçı firma sayısının ise 1250 civarında olduğunu belirten Yakın, “Biz bu sayıyı 3-4 bin seviyelerine çıkartmalıyız. Bu amaçla eğitimler veriyoruz, atölyelerimize danışmanlık yapıyoruz, Kuyumcukent’te info merkezi açtık, sektöre verdiğimiz vaadlerden biri hariç tamamını yaşama geçirdik.
DIR kapsamında getirilen 20 kilo altın sınırının 40 kiloya çıkarılması için imzalar atıldı, ancak henüz yürürlüğe girmedi. Bu düzenlemeyi sektör sabırsızlıkla bekliyor” dedi.