Daha çok erken çocuk dönemindeki ilk yıllarda ve bebeklik evresinde görülen kusma durumu, zaman zaman ebeveynleri kaygılandırsa da genellikle bir süre sonra kendiliğinden düzelmektedir.
Özellikle de dünyaya geldikleri andan itibaren ki ilk haftalarda anne sütü ya da formül mama alan bebekler ağız dolusu kusabilmektedir.
Gündelik hayatta 'peynirimsi' kusma gibi tabir edilen bu durum çoğunlukla tüketilen besin içeriğinin mideden yemek borusuna ve ağza gelmesinden kaynaklanır ve bu durum ise doktorlar tarafından oldukça normal karşılanır.
Beslenme sırasında boş hava yutan, aşırı hızlı ya da yavaş beslenen yenidoğan bebekler eğer gaz çıkmadıysa bir anda çok kolay bir şekilde kusabilir. Bebeklerin büyüme hızı ile doğru orantılı ilerleyen kusmayla beraber bu durum dinimizde birtakım değişikliklerin yapılmasını gerektirir. Peki bu değişiklikler neler? İşte yanıtı:
BEBEK KUSMUĞU NECİS/ PİS MİDİR?
Yetişkin bir insanın midesinden gelerek ağız dolusu kusmak dinimizde necis sayılmaktadır. İster yetişkinlikte olsun ister bebeklik evresinde kusmanın her aralığı buna dahildir. Bir bebek, annesini emdikten ya da mama aldıktan hemen sonra kusuyorsa ya da içtiği süt olduğu gibi geri geliyorsa bu durum Hanefi Mezhebine göre necis yani pis sayılmaktadır.
Üzerine giyilen kıyafete bebeğin ağzından kusmuk lekesi geçmiş ve bu leke katı ise; bir dirhemi yani ortalama 3 gramı aştığında sıvı ise; el ayası miktarında ya da daha fazlasını kapladığında namaza mani olmaktadır. Bu miktarlardan daha az görülen kusmuk ise ruhsat kapsamına girip namazın bozulmasına mani olmamaktadır
Temizlik imandandır' buyuran dinimizde Müslüman bir kimse olarak yapılması en güzel davranış insan vücudunda, kıyafetinde ya da namaz kılacağı yerde görülmüş olan az ya da çok necis olabilecek her türlü maddenin temizlenmesidir. Bu pisliği temizleme imkânı olduğu halde az da olsa bu pislikle namaz kılmak mekruhtur. (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 1/202-205; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/306, 318-321).