Yaşımız ne olursa olsun, çoğumuz bir şeyi tarif edecek kelimeleri bulamadığımızda ya da yapılacaklar listemizdeki önemli bir madde aklımızdan çıktığında "Yaşlanıyor olmalıyım," cümlesini kurarız.
Beynimiz yaşla birlikte değişiyor. Araştırmalar beynin 40 yaşından itibaren her on yılda yaklaşık %5 küçüldüğünü gösteriyor. Peki ya 50 ve 60'lı yaşlar?
50'li yaşlarınızda beyniniz çoktan küçülmeye başlar.
Cleveland Clinic'te nörolog ve nöropsikiyatrist olan Dr. Dylan Wint, "Beynin dış tabakası olan korteks incelir, nöronların liflerini çevreleyen miyelin kılıfı bozulmaya başlayabilir ve reseptörler o kadar hızlı ateşlenmez," diye belirtti.
Kaynak: Huffpost
50'li yaşlarda, isimlerin ve sayıların isteğe bağlı olarak hatırlanması, işlem hızı, hızlı görev değiştirme ve uzamsal beceriler gibi bilişsel işlevler azalabilir.
Öte yandan, ahlaki yargı, bilgelik ve duygusal düzenleme gibi bilişin diğer yönleri genellikle bu dönemde gelişmeye devam eder.
50'li yaşlarımızda tipik olarak kadınlarda menopoz ve erkeklerde andropoz nedeniyle hormonal değişiklikler meydana gelir.
Hormonlardaki ani düşüş nedeniyle bilişsel gerileme meydana gelebilir.
Peki ya 60'lı yaşlar?
Uzmanlar, 60'lı yaşlara girdikçe beyindeki küçülmenin daha belirgin hale geldiğini söylüyor.
Yaşam boyu biriktirdiğiniz bilgiyi muhafaza etmenize rağmen, beyniniz bu bilgiye erişme ve ona ekleme yapma konusunda daha az verimli hale gelir.
Kalp hastalığı ve kronik iltihaplanma gibi 60'lı yaşlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan sorunlar da bilişsel gerilemeye neden olabilir.
Unutkanlık, iletişim sorunu veya sizi endişelendiren başka semptomlar yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora görünün.
Son olarak birçok tıbbi durum beyin fonksiyonlarındaki düşüşle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğundan, vücut sağlığını korumak beyin sağlığını korumanın büyük bir bileşeni olduğunu unutmayın.