Çiçek Pasajı
İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasajdır. Hem İstiklal Caddesi'ne hem de Tiyatro Sokağı'na açıldığı için pasaj niteliğinde olan yapı 24 dükkân, 18 lüks daireden oluşuyordu. Maison Parret ve Vallaury'nin pastanesi, Nakumara'nın Japon mağazası, Dulas'ın Natürel çiçekçisi, Schumacher'in hamur işleriyle ünlü fırını, Yorgo'nun meyhanesi, Keserciyan'ın terzihanesi, Acemyan'ın tütüncü dükkânı, Hristo'nun kafesi... pasajın ilk 30 yılı içerisinde faaliyete geçen önemli dükkânlarından sayılabilir.
Çiçek Pasajı
Girişle birlikte 3 katlı bina geniş bir alan üzerine oturur. Ana malzemesinin taş olduğu yapının ön yüzünde gösterişli bir cephe mimarisi hakimdir. Beyoğlu'nun en süslü binalarından biri olan Çiçek Pasajı, cephede kullanılan karyaditler, en üst katın orta bölümünde yer alan aslan ve insan başları ile ilgi çekicidir. Süslemeler ve mimarideki hareketli düzenleme göz önüne alındığında bu bina 19. yüzyıl Seçmeciliğinin tipik örneklerinden biridir.
Atlas Pasajı
Atlas Pasajı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, İstiklal Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihi bir pasajdır. Beyoğlu'nun gezilecek pasajları arasındadır. 1877 yılında bir kışlık konak olarak inşa edilmiş bina, arkasındaki üç katlı blok ile birleşerek günümüzdeki halini almıştır. Yapı, 1930'lu yıllardan itibaren şehrin kültür ve eğlence yaşamında önemli rol oynamış; Mulen Ruj gazinosu, Atlas Sineması, Küçük Sahne, Kulis Bar gibi mekanlar bu yapıda faaliyet göstermiştir. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde gelişen cephe mimarisinin ve iç tasarımın başarılı örneklerinden birisi kabul edilir.
Atlas Pasajı
2018-2020 arasında yenilenen binada tarihî Atlas Sineması, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan İstanbul Sinema Müzesi ve pasaj bölümünde dükkanlar yer alır.
Suriye Pasajı
Suriye Pasajı, Beyoğlu'nun Asmalımescit mahallesinde yer alan ve İstiklal Caddesi 166 numarada bulunan tarihi bir pasajdır. Fransızca Cité de Syrie ismi ile de bilinir. Yapının inşasına 1901 senesinde Suriye uyruklu Hasan Halbuni Paşa ile zamanın İstanbul Ticaret Odası başkanı olan dayısı Mehmet Abud Efendi desteği ile başlanmıştır. Proje ise mimar Demetre Th. Bassiladis tarafından neoklasik tarzda üretilmiş, inşaat 1908 yılında tamamlanmıştır.
Suriye Pasajı
100 yıldan uzunca bir süredir pek çok farklı kültüre mensup şahsiyetlere, ailelere, bürolara, işletmelere ev sahipliği yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Apoyevmatini ve Nor Marmara gibi azınlık gazetelerinin merkezleri bu binada bulunur. Ayrıca binanın alt katında bir eskici dükkânı yer almaktadır. Dericiler, kürkçüler, kahvehane ve çay evleri ile binanın dış kısmında yer alan restoranlar binada bulunan diğer işletmelere örnektir.
Avrupa Pasajı
Avrupa Pasajı, Beyoğlu, Hüseyinağa Mahallesi'nde, Meşrutiyet Caddesi (eski Hamalbaşı Sokak) ile Sahne Sokak'ı (eski Tiyatro Sokak) birbirine bağlayan bir pasaj. Kapı numaraları Meşrutiyet Caddesi 'nde 8, Sahne Sokak'ta 9'dur. Galatasaray Lisesi ve Balık Pazarı'nın yakınında yer alır. İç kısmında yer alan aynalardan dolayı Aynalı Pasaj olarak da isimlendirilir.
Yapı 1874'te Ermeni tüccar Onnik Düz tarafından mimar Pulgher'e yaptırılmıştır. Avrupa Pasajı ile yakınındaki Pera Sitesi'nin yerinde daha önceden Naum Tiyatrosu ile Jardin des Fleurs Oteli bulunuyordu, ancak 5 Haziran 1870'te gerçekleşen Büyük Beyoğlu Yangını'nda birçok binanın yanı sıra bu yapılar da yanmıştır. Bunun sonucunda bölgeye bugünkü Avrupa Pasajı inşa edildi. Günümüzde pasajda yemeni, kartpostal, çini gibi eşyalar satan hediyelik eşya dükkânları yer alır. Kilimci ve antikacılara da rastlamak mümkündür.
Avrupa Pasajı
56 metre uzunluğundaki neoklasik tarzda inşa edilmiş pasajda 22 dükkân bulunur. Yapıda yangına dayanıklı Malta taşı kullanımı görülür. Her dükkân kendine ait bir personel odasına, mutfağa ve bodruma sahiptir ve üzerinde iki kat daha barındırır. Dükkânların pasaja bakan üst cephelerinde büyük heykeller bulunur. Pasajın tavanı kısmen pencerelerle örtülmüştür. Yapı, aydınlatma için kullanılan ve tavandan sarkan avizelere de sahiptir. Dükkânların ön yüzleri zemine kadar cam ile kaplıdır. Her dükkânın arasında kemerler yer alır.
Hazzopulo Pasajı
Hazzopulo Pasajı, Hacopulo Pasajı, Han Geçidi veya Danışman Geçidi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasında konumlanmış tarihi bir pasaj. Bina ve avlusu, tuhafiye dükkânlarının yanı sıra çay ocaklarını, kahvehaneleri ve kitapçıları barındırmaktadır.
Rumeli Pasajı
Rumeli Pasajı, 1900 tarihlerinde Sultan II. Abdülhamit'in mabeyincisi Ragıp Sarıca Paşa tarafından inşa edilmiştir. İstiklal caddesi üzerinde bulunur.
Aznavur Pasajı
Aznavur Pasajı, Galatasaray'da, İstiklâl Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihi bir pasaj. 1893 yılında pasajın şu an bulunduğu yerde yer alan Cafe Commerce ve Cafe de Pera adlı yapıların yıkılması ile yerine bu pasaj inşa edilmiştir. Yapının mimarı, Mısır Apartmanı'nı da tasarlamış olan Ermeni asıllı Hovsep Aznavuryan'dır. Aslen iki katlı olarak inşa edilen pasaj günümüzde 9 katlıdır.
Başta yarım pasaj şeklinde inşa edilen yapı, 1924 yılında Tepebaşı'na doğru binanın mimarı Hovsep Aznavur’un oturduğu evin altından bir geçitle birleştirilmesi ile bugünkü halini almıştır. Yapı dönemin İtalyan mimarisinden izler taşır. 1940’lara kadar içinde Alexander Vasiliyadis’in kimyahanesi ve laboratuvarını barındırmıştır. Binanın cephesi Art Nouveau süslemeleri ile kaplıdır.
Aslıhan Pasajı
Aslıhan Pasajı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Balık Pazarı bölgesinde yer alan iki katlı bir sahaflar pasajıdır. Meşrutiyet Caddesi üzerine konumlandırılmış çarşı, eski kitap, dergi, çizgi roman, poster ve efemera satan dükkânlardan oluşmaktadır. Pasajda muhtelif müzayedeler de gerçekleştirilmektedir.