Kendi gezegenimizden dört kat daha büyük olan yeni "süper Dünya", yalnızca 36,5 ışıkyılı uzaklıkta. Ross 508b isimli süper Dünya, bir yıldızın yörüngesinde dönerken bulundu.
Gökbilimciler Sadece 36,5 ışıkyılı uzaklıkta Ross 508 adlı soluk bir kırmızı cücenin etrafında dönen ve Dünya kütlesinin sadece 4 katı bir Dünya'nın varlığını doğruladı.
Gezegensel kütle sınırları hakkında bildiklerimiz düşünüldüğünde bu, dünyanın gazdan ziyade karasal veya kayalık olduğu anlamına geliyor.
YENİ SÜPER DÜNYA: ROSS 508B
Daily Mail'in haberine göre; Ross 508b olarak adlandırılan ötegezegen, soluk bir kırmızı cücenin yaşanabilir bölgesinde keşfedildi.
Her 10.75 günde bir yıldızının etrafında dönmesini tamamlıyor. 10.75 günlük tur, Dünya'nın Güneş etrafında attığı 365 günlük turdan çok daha hızlı. Ancak şunu da hesaba katmak gerek; Ross 508b'nin yörüngesindeki yıldız Güneş'ten çok daha küçük ve daha sönük.
Ross 508b, Subaru Teleskopu Ulusal Astronomik Gözlemevi'ni kullanan uluslararası bir gökbilimciler ekibi tarafından fark edildi. Subaru Teleskobu'ndan astronom Hiroki Harakawa tarafından yönetilen bir makalede açıklanan Ross 508 b, çalışmanın ilk dış gezegenidir.
Yaşanabilir ötegezegenlerin tespit edilmesinde sahip olduğumuz tek şablon Dünya.
Bu nedenle, yıldızından belli bir mesafede yörüngede dönen, sıcaklıkların yüzeydeki sıvı suya elverişli olduğu yerler yaşanabilir olarak adlandırılıyor.
Ancak yine de bu gezegenlerin yaşama kesin elverişli olduğu anlamına gelmiyor.