Hong Kong Şehir Üniversitesi (CityUHK) ve Hong Kong Çin Üniversitesi'nden (CUHK) ortak bir araştırma ekibi tarafından, farelerde sayı sayma duyusunun varlığını doğrulayan bir keşif duyuruldu.
Medical Xpress'e göre, araştırmacılar, bulguların insanlarda sayısal yetenek ve engelliliğin sinirsel temelini araştırmak için çok önemli bir hayvan modeli sunduğunu söylüyor.
Bu yenilikçi çalışmada, farelerin sayı sayıp sayamadığına ilişkin süregelen bir tartışmayı ele almak için sayısal bir öğrenme görevi, beyin manipülasyon teknikleri ve yapay zeka modellemesi kullandığı belirtiliyor.
Araştırmacılar, daha önce sayılar hakkında herhangi bir bilgisi olmayan farelerin, iki veya üç sayıyı temsil eden seslerle eğitildiklerinde bir sayı hissi geliştirebildiklerini buldu. Çalışmada, fareler yiyecek ödülleri için seçim yaparken sürekli olarak seslerin sayısına odaklandılar.
Araştırmacılar, farelerin beyinlerinin posterior parietal korteks adı verilen belirli bir bölümünü bloke ettiklerinde, sıçanların sayıları anlama yeteneklerinin etkilendiğini, ancak büyüklük algılarının etkilenmediğini de keşfettiler.
Çalışma sadece beyinlerin sayıları nasıl işlediğine dair uzun süredir devam eden bir gizemi çözmekle kalmıyor, aynı zamanda hayvanlarda sayı işlemeye dahil olan belirli sinir devrelerini ve genlerin matematiksel yetenekle nasıl ilişkili olduğunu incelemek için yeni bilgiler sunuyor.