Bir uluslararası araştırma ekibi tarafından, Endonezya'da keşfedilen bir mağara resminin, en az 51.200 yıl öncesine dayanan dünyanın en eski sanat eseri olduğunu belirtiliyor.
Dünyanın en eski sanat eseri olması muhtemel olan mağara resmi, aynı zamanda onu sanatta hikaye anlatımının bilinen en eski kanıtı haline getiriyor.
NBC News'de yer alan habere göre, Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından Renaud Joannes-Boyau, resmin tam olarak neyi tasvir ettiği belli olmasa da, büyük olasılıkla "muhtemelen avladıkları" büyük bir yaban domuzunu çevreleyen üç küçük insan-kuş melezini gösterdiğini belirtti.
Joannes-Boyau, ortaya çıkarılan sanat eserini "İnsan figürlerinin temsili zaten son derece nadirdir," diye yorumlarken, "Ancak 51.200 yıllık bir hikaye anlatımı daha da inanılmaz." diyerek sözlerini tamamladı.
Bin yıllarca zarara uğramadan kalabilen sanat eseri, bilim insanlarını şaşırtıyor. Bilim insanları, 20 milyon insana ev sahipliği yapan adanın hava durumu ve topografyasının bu sanat eserini koruduğunun altını çiziyor.
Su mağaraların duvarlarından akarken, kalsit adı verilen bir mineral tabakası biriktiriyor. Kalsit tabakaları sadece resimleri korumakla kalmıyor aynı zamanda yaşlarını belirlemek için de kullanılabiliyor.
Öte yandan araştırmacılar, sanat eserinde yer alan olayların "yorumlanmasının zor" olduğunu ve "esasen çubuk figürler" olarak çizildikleri için insan-hayvan melezlerine hangi hayvanların ilham verdiğinin belirsiz olduğunu söylüyor.
Keşfin araştırmacılar için "çok alçakgönüllü bir an" olduğu ve "bir grup olarak insanlığın hikayesini tasvir ettiği" belirtiliyor.