POMODORO NEDİR?
Pomodoro'yu ilk kez duyanların aklına “Pomodoro nedir?” sorusu geliyor.
Bu teknik basitçe, yapılması gereken görevleri makul parçalara bölerek, kişinin kendini düzenli molalarla ödüllendirdiği bir zaman yönetimi olarak tanımlanıyor.
POMODORO NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Pomodoro tekniği 1980’lerde geliştirilmiş bir tekniktir. O zamandan bu yana çalışmakta sorun yaşayan milyonlarca insan tarafından kullanılan bir teknik olmuştur.
POMODORO İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR?
Pomodoro tekniği ilk kez İtalyan Francesco Cirillo tarafından ortaya atılmıştır.
Pomodoro, İtalyanca’da domates anlamına geliyor.
Cirillo bu tekniği ortaya atarken, domates yetiştiriciliğinde kullandığı zamanlama formatından esinlenmiş ve her bir çalışma aralığını “Pomodoro” olarak nitelendirmiştir
POMODORO NASIL ÇALIŞIYOR?
Cirillo’nun icat ettiği pomodoro tekniğinin çalışma şekli şu şekilde özetlenebiliyor:
Sürekli ertelediğin bir işi yapmak için kısa aralıklarla molalar vererek, belirli bir zaman aralıkları içinde yapılması gereken işleri madde madde belirle.
Başlangıçta verdiğin çalışma aralıkları kısa olmasına karşılık, bir süre geçtikten sonra daha uzun aralıklarla mola ver.
Yapılacak işin niteliğine ve karmaşıklığına bağlı olarak, ‘’pomodoro’’ sayısı farklı olabiliyor.
DERS ÇALIŞMA İÇİN POMODORO UYGULAMA YÖNTEMLERİ
Pomodoro tekniğini ders çalışma sistemine de entegre edebilirsin. Pomodoro tekniği ile ders çalışma basamakları şu şekilde olabiliyor:
Eldeki Görevi Tanımla: Eldeki görev herhangi bir ders konusu olabiliyor.
25 Dakika İçin Bir Zamanlayıcı Ayarla: Bu 25 dakikalık zaman dilimi ilk ‘’pomodoro’’ olsun. Bu senin özel çalışma süren oluyor ve işini kesintisiz olarak sürdürerek olan bu süreyi kullanman gerekiyor.
5 Dakikalık Bir Mola Ver: Kesintisiz çalışma dönemi pomodoro tekniğinin yalnızca bir bölümü olarak tanımlanıyor. Molalar da çalışma aralıkları kadar önemli oluyor. 25 dakikalık çalışma dönemi bittikten sonra dur ve bu kez zaman ayarlayıcını 5 dakika için ayarla.
Döngüyü 3 Kez Tekrarla: 25 dakikalık 4 tane ‘’pomodoro’’ tamamlamak, 1 tam döngüyü tamamlamak anlamına geliyor. Dördüncü pomodoro haricinde her bir 25 dk ders 5 dk mola ile ödüllendirilmelidir.
Dördüncü ‘’Pomodoro’’dan Sonra Uzun Bir Ara Ver: 25 dakikalık 4 adet çalışma dilimi bittikten sonra, daha uzun bir mola vermen gerekiyor. Dördüncü mola için en ideal zaman aralığı 20 ile 30 dakika olarak belirleniyor.
Bir Tam Döngüyü Tarif Edildiği Gibi Tekrarla: Ders çalışma teknikleri pomodoro yöntemi ile tamamlandığında, yani her bir 25 dakikalık 4 periyodun ardından 3 kısa mola ve 1 uzun mola dönemleri bittiğinde 1 pomodoro döngüsünü sonlandırmış olursun. Şimdi yeni bir döngü zamanı belirle ve bu işleme ders çalışman gereken süre bitinceye kadar devam et.