Bitki çayları temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücudumuza bitkisel bir destek sağlayarak hastalıklara karşı koruyor, hastalıklara yakalandığımızda daha hafif atlatmamıza yardımcı oluyor. "Bitki çayı demlenir mi, bitki çayı nasıl yapılır, faydalı bitki çayları nelerdir" gibi bitki çayı demleme konusunda aklınızda takılan soruları bitki çayları tarifleri ile cevaplamış olacağız.
Vücudunuz hafiften kırılıyor ve bağışıklığınızı hızla toparlamak için bitkisel çözümler arıyorsunuz. İşte bu sırada soğuk algınlığı en çabuk nasıl geçer dediğinizi duyar gibiyiz. Aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz, evde hemen demleyip sıcak sıcak tüketmeye uygun bitki çayları önerilerimize bir kenara not alın.
Vücut kırgınlığına iyi gelen çaylar sayesinde hızla bağışıklığınızı toparlayıp hastalıkları bitkisel çözümlerle sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz. Elbette her birini tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini de hatırlatalım.
Ada Çayı
Soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitki çaylarından biri ada çayı. Aynı zamanda kış aylarında düzenli olarak tüketilirse bağışıklığınızı kuvvetlendirerek hastalıklardan da koruyor. Taze ada çayı yapraklarını 3 dakika sıcak suda demleyerek evinizde hemen hazırlayabilirsiniz.
Ada çayının faydasını daha da arttırmak için bir parça zencefil ya da limon ilavesi de hem lezzet hem de bol vitamin katar.
Ihlamur Çayı
Boğazları yumuşatan, bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur, kışın en çok sevilen bitki çaylarından biri. Sıcak sıcak tüketildiğinde boğazı yumuşatıyor ve doğal bir balgam söktürücü oluyor.
Tane karabiber ile demleyip bir kaşık bal ilavesi ile içtiğinizde ise öksürüğü azaltmaya yardımcı oluyor. Arzuya göre tarçın, karanfil ve kök zencefili de ekleyerek demleyebilirsiniz.
Zencefil Çayı
Soğuk algınlığı, grip, öksürük, mide şişkinliği ve ağrılara iyi gelen zencefilin faydası saymakla bitmez. Adeta bir şifa deposu olan zencefil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici mucizevi bitkilerden biri. Zencefil çayını hazırlamak için taze kök zencefilden dilimlenmiş olarak demliğe koyun ve sıcak su ilave ederek 5 dakika demleyin. Vitaminli zencefil çayı hazırlamak işte bu kadar kolay! Zencefil çayını sade ya da bal ve limon eşliğinde tüketebilirsiniz.
Zencefil Çayı nasıl yapılır?
Bağışıklık sistemini güçlendiren çay
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre ekinezya bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerden biri. Diğer bitki çaylarından farklı olarak soğuk algınlığı şikayetleriniz başlamadan önce tüketmeniz gerekiyor ekinezya çayını.
Düzenli olarak tükettiğinizde vücut direncini artırarak grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı bizi koruyor. Özellikle havaların soğumaya başladığı günlerde bol bol ekinezya çayı tüketmelisiniz. Bağışıklık sistemini güçlendiren özel çay formülümüzde 7 farklı bitki ve baharatlarla ile hastalıklara karşı önleminizi erkenden almanızı öneririz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Çay nasıl yapılır?
Papatya Çayı
Papatya çayı vücudu sakinleştiren ve özellikle uyku kalitesini arttıran bitkilerden biri. Aynı zamanda boğaz ağrılarına da iyi geldiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmış.
Kurutulmuş papatyaları 5 dakika sıcak suda demleyerek hemen hazırlayabilirsiniz. Papatya çayınızı tatlandırmak için baldan yardım alabilirsiniz. Özellikle bitki çaylarına eklenen bir kaşık bal boğazı yumuşatarak öksürüğe karşı oldukça etkili oluyor.
Nane Çayı
İçeriğindeki mentol sayesinde grip ve soğuk algınlığının neden olduğunu boğaz ağrısına ve burun tıkanıklığına en etkili çözüm.
Sıcak sıcak içtiğinizde boğazınızı yumuşatarak doğal bir balgam söktürücü işlevi görüyor. İçerisine bir parça limon ekleyerek bu ferah bitki çayına bolca c vitamini ekleyerek tüketebilirsiniz.
Nane Çayı Nasıl Yapılır?
Taze nane yapraklarını güzelce yıkayın ve elinizde ovalayın. Böylece kokusu ve aroması daha çok ortaya çıkacak. Ardından demliğe nane yapraklarını koyun.
Kış Çayı
Kış çayı, tek bir tarifi olan özel bir içecek değil, damak tadınıza göre malzemelerinizi çeşitlendirebileceğiniz, temelde bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefleyen çayların genel adıdır.
Kış çaylarını geleneksel olarak aktarlardan temin edebileceğiniz ya da evde kendi ellerinizle kurutabileceğiniz ıhlamur, kuşburnu, hibiskus, nane, adaçayı, papatya gibi bitkilerle hazırlayabileceğiniz gibi onu lezzetlendirmek ve şifasını artırmak için portakal, ayva, elma, limon, zencefil gibi meyvelerden, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılardan, tarçın ve karanfil gibi çeşitli baharatlardan da destek alabilirsiniz.
Günümüzde çeşitli çay markalarının hazır halde bulabileceğiniz kış çayları olduğunu da söylemeden geçmeyelim tabi ki.
Kış çayının faydaları nelerdir?
Kış çayı nasıl nasıl yapılır, nasıl demlenir?
Kışın bir başka lezzeti olan ıhlamurla hemen şifa dolu malzemelerle nefis bir kış çayı hazırlayalım.
Malzemeler:
Nasıl Yapılır?
Bir demliğe ya da tencereye ıhlamuru, bir elmanın ve ayvanın yarısını ve kuşburnunu aktarın. Üzerlerine de 3 su bardağı su ekleyin. (Malzeme miktarını her zaman olduğu gibi kişi sayısına göre artırıp azaltabilirsiniz.) Kapağını kapatıp karışımı kaynatın. Yaklaşık 5 dakika sonra içine çubuk tarçın ve karanfilleri de ekleyip biraz daha kaynatın ve ocaktan alın. Süzüp biraz ılımasını bekledikten sonra arzuya göre içine bal da ilave ederek afiyetle içebilirsiniz.
Kaynak: Yemek.com