Hem karada hem denizde geniş bir alana sahip Çin’de topoğrafik şekillerin ve iklim koşullarının çeşitli olması, zengin ve eşsiz bir ekosistem oluşmasını sağlamıştır. Çin, yabani hayvan ve bitki türlerinin sayıları açısından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’nda (COP15) Çin genelinde yabani hayvan ve bitkilerin korunmasında kazanılan olağanüstü başarılar sergilenerek, dünyanın önüne önemli bir örnek konulmuş oldu.
Kaya koyunları, Qinghai
Konferans sırasında Qomolangma (Everest) Zirvesi Kar Leoparı Koruma Merkezi araştırmacılarından Gong Ziling, katılımcılara yakın tarihte yayımlanacak bir kitap üzerinden, araştırmacılar tarafından yürütülen beş saha araştırması sırasında kayıt altına alınan Qomolangma Zirvesi koruma bölgesine özgü hayvanları tanıttı.
Gong Ziling, 2007 yılında, henüz 29 yaşındayken biyoçeşitliliği koruma çalışmalarına duyduğu büyük hevesle Beijing’den ayrılarak Tibet’te bulunan Qomolangma Zirvesi Ulusal Doğa Koruma Bölgesi’ne geldi ve Kar Leoparı Koruma Merkezi’nin icra başkanı olarak çalışmaya başladı.
Gong, “Birçok kişi, Qomolangma Dağı’nın rakımı yüksek, havası rüzgârlı ve karlı olması nedeniyle biyoçeşitliliğinin az olduğu izlenimine sahip. Aslında durum bunun tam tersi.” dedi. Gong’un işaret ettiği gibi, Qomolangma Zirvesi’nde kar leoparı gibi ulusal düzeyde birinci derecede koruma altına alınan 20 hayvan türü, siyah ayı ve Tibet ceylanı gibi ulusal düzeyde ikinci derecede koruma altına alınan 64 hayvan türü ve ulusal düzeyde koruma altına alınan 81 bitki türü bulunuyor.
2013’te Tibet Orman Müdürlüğü ile Vanke Vakfı tarafından Qomolangma Zirvesi kar leoparı koruma planı başlatıldı. Qomolangma Zirvesi Kar Leoparı Koruma Merkezi de 2014 yılında kuruldu. 30’dan fazla genç vasıflı personelin merkezdeki bilimsel araştırmalara katılmasına destek verildi. 200 köylü ve çobandan oluşan bir profesyonel koruma ekibi oluşturularak, koruma ve idare becerileri sürekli geliştirildi. Aynı zamanda, 8 çekirdek bölgede 20 idare merkezi ve dağa giriş denetleme noktası kuruldu.
COP15'in toplanmasını memnuniyetle karşılamak amacıyla, Kunming sokaklarında biyolojik çeşitliliği koruma temalı 100 bitki heykeli yapıldı
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Ekolojik Medeniyet Enstitüsü Başkanı Zhang Yongsheng, COP15 kapsamında düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, kendi ekibi tarafından yapılan bir ankete göre, Çin halkının yaklaşık yüzde 55'inin çevreyi korumanın yeni ekonomik fırsatlar ve kalkınma imkânları getirebileceğini düşündüğünü kaydetti. Zhang, ankete katılanların yüzde 10'unun ise çevreye verilen zararların, ekonomik gelişmenin ödemesi gereken bir bedeli olduğu görüşünü savunduğu bilgisini verdi.
Son yıllarda ekolojik medeniyetin inşasının ilerletilmesiyle, sıradan Çinli vatandaşlar da biyolojik çeşitliliği koruma çalışmalarındaki önemli bir güç hâline geliyor. Shenzhen Futian Mangrov Ekolojik Parkı, Çin sahillerinde kıyı ekosistemi açısından büyük öneme sahip mangrov ağaçlarının korunması için özel doğa eğitimi kursları ve etkinlikleri düzenlemenin yanı sıra, halka düzenli olarak doğa eğitimi hizmetleri sunuyor, 359 kişiden oluşan bir gönüllü ekibiyle parkın çevre yönetimini aktif olarak yürütüyor.
Çin genelindeki bin 321 kuş türü, kuş severler, araştırmacılar ve doğa koruma personeli dahil 15 bin kişi tarafından Kunming Çütre Kuşu Araştırma Enstitüsü tarafından yönetilen “Çin Kuş Gözlem Kayıt Merkezi” adlı çevrim içi veri tabanında kayıt altına alındı. Söz konusu proje kapsamında ulusal yabani hayvan koruma birimleri ve uluslararası koruma platformlarıyla bilgi paylaşımı da geliştiriliyor. Çinli vatandaşlar tarafından toplanan veriler, yabani kuşların korunması için önemli bilimsel ve teknolojik destek sağlıyor.
Rakunlar, devletin ikinci düzey koruması altındaki hayvanlar
Peking Üniversitesi’nden Profesör Lu Zhi, "Biyoçeşitlilik kaybı eğilimini tersine çevirmek için sadece doğa koruma bölgelerinde çalışmalar yürütülmesi yeterli değil; kentlerde de çok sayıda yabani hayvan ve bitki bulunuyor. Biyoçeşitliliğin restorasyonu muazzam potansiyele sahip" ifadelerini kullandı.
Çin, son yıllarda kentlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunmasında büyük başarılara imza attı. COP15 "Biyoçeşitliliğin korunmasında 100+ küresel örnek" seçimlerinde Peking Üniversitesi’nin kampüsündeki doğa koruma projesi ve Shanghai’deki rakun koruma projesi dahil olmak üzere Çin’den birçok örnek yer aldı.
Çin’in en tanınmış üniversitelerinden biri olan Peking Üniversitesi, Çin'de en zengin yabani hayvan ve bitki türlerine sahip kent içi yeşil alanlardan birine dönüştü. Üniversitenin kampüsünde yaklaşık 230 kuş türü, 600'den fazla bitki türü, 26 balık türü, 27 kelebek türü ve 26 çeşit yusufçuk kayıt altına alındı.
Shanshui Doğa Koruma Merkezi görevlilerinden Tan Lingdi, Peking Üniversitesi’nde yürütülen proje hakkında şu bilgiyi aktardı: “Proje, kentleşme sürecinde insan ve doğa arasındaki uyumu sağlamak, diğer bölgelerde de uygulanabilecek ve yaygınlaştırılabilecek bir örnek oluşturmak için başlatıldı.” Tan, yakın gelecekte Çin’in çeşitli bölgelerindeki üniversite kampüslerinde, parklarda ve mahallelerdeki yeşil alanların daha fazla kişi tarafından bilinmesi, daha fazla vatandaşa yarar sağlanması ve daha fazla insanda biyoçeşitliliği koruma bilinci oluşturulmasını umduğunu söyledi.
Everest Dağı Ulusal Doğa Koruma Alanı, Gong Ziling
Rakun köpeği, Çin’e özgü ve Çin’de ulusal düzeyde ikinci derecede koruma altına alınan bir hayvan. Shanghai sakinleri, eski tarihlerde bu hayvanı tanımadıkları için gereksiz bir paniğe kapıldı, bol miktarda kedi mamasıyla besledikleri bu hayvanların sayısının artması günlük hayatı etkilemeye başladı.
Fudan Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü’nden Wang Fang bu durumun önüne geçmek için araştırma ekibinin kentlerdeki yabani hayvanların sayısını ve davranışlarını izlemeye imkân tanıyacak orman departmanına bağlı bir ağ kurulmasına yardım sağladığını belirtti. Çalışmalar kapsamında insanlar ile hayvanlar arasındaki muhtemel çatışmaları önlemek için acil müdahale planları oluşturuldu. Verilen eğitimlerle vatandaşların yabani hayvanlarla ilgili bilgi seviyesi yükseltildi, panik duygusunun önüne geçildi.
Yüzlerce gönüllünün çalışmaları sayesinde bugün insan ve rakun köpeğinin uyum içinde bir arada yaşamasının sağlanması, kentteki ekolojik medeniyet inşasında kazanılan önemli başarıların da bir yansıması olarak kabul ediliyor.
Yancheng Şehrindeki Sarı Deniz Plajı, Jiangsu Eyaleti