Prof. Dr. Osman Müftüoğlu 3 baharatı sofranızdan eksik etmeyin dedi. Bir çay kaşığı kullanmanız yeterli oluyor.
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında ola bazı baharatlar, sadece lezzet katmakla kalmıyor bununla beraber çeşitli sağlık sorunlarına karşı da koruyucu etki gösteriyor.
Günümüzde yaygın bir problem haline gelen hafıza sorunları şikayetleri oldukça artmış durumda.
Hafıza kaybı niçin oluyor?
Hayatın getirdiği stres, teknoloji ve düzensiz yaşam şekli hafıza sorunlarını tetikliyor. Uzmanlara göre, bu sorunlarla başa çıkmak için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve zihinsel aktiviteler oldukça önemli.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, hafıza sorunları ve birçok hastalığa şifa olan favori baharat listesini açıkladı
Sosyal medyada sağlık üzerine çeşitli tavsiyelerde bulunan Osman Müftüoğlu, kuvvetli bir hafızaya sahip olmak için gerekli olan 3 baharattan bahsetti.
Uzman isim Osman Müftüoğlu, "Özellikle bu 3 baharatı sofranızdan eksik etmeyin" diyor.
1-Zerdeçal:
Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre zerdeçalın içindeki bir maddenin beynin iyileşmesinde etkili bir rol oynadığı ortaya çıktı. Beyindeki sinir hücrelerinin gelişimine katkıda bulunan zerdeçal, beyni korumaya yardımcı oluyor.
Araştırma sonuçlarına göre günde 1 çay kaşığı zerdeçal beyin fonksiyonlarının korunmasına katkı sağlıyor.
Zerdeçal çaylarının içerisine limon ya da bal gibi eklemeler yapılabilir, farklı baharatlar ile bağışıklık güçlendirici ve metabolizma hızlandırıcı pek çok farklı çay denemesi yapılabilir.
2-Safran:
Safran, sıcak su ile demlendiğinde veya içeceklerde kullanıldığında benzersiz bir lezzet ve renk katıyor.
Safran, özellikle pilav, risotto, tatlılar ve çeşitli soslar gibi yemeklerde kullanılarak lezzetini gösteriyor. Fakat çok az miktarlarda kullanılması önemlidir.
3- Kimyon:
Kimyon stres ve anksiyeteyle mücadelede yardımcı oluyor. Çay veya sıcak içeceklerde kullanılarak bu etkiden faydalanılır.