UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil olan ilk Türk kenti Gaziantep'teki baklava ustaları baklavanın lezzetini çeşitlendirmek adına son yıllarda önemli çalışmalara imza attı.
İlk olarak herkes tarafından bilinen klasik (kare) baklavayı müşterilerin beğenisine sunan ustalar, özellikle son yıllarda yaptıkları AR-GE çalışmalarıyla baklavanın çeşidini artırarak farklı tatlar ortaya çıkarmaya başladı.
Artık baklavacıların menüsünde klasik, kare, midye, havuç dilimi, fıstık dolma, şöbiyet, tahinli, soğuk ve mor baklava bulunuyor.
Kentte 36 yıldır baklava işletmeciliği yapan Levent Aktaş, baklavanın Türkiye'de en çok tercih edilen tatlıların başında geldiğini söyledi.
Baklavanın AB tarafından tescil edilmesinin ardından özellikle yurt dışında taleplerin yoğunlaştığını ifade eden Aktaş, son yıllarda her baklavacının farklı bir ürün çıkarmak için AR-GE çalışmalarına yoğunluk verdiğini ifade etti.
İlerleyen yıllarda onlarca çeşidinin ortaya çıkacağına inandığı anlatan Aktaş, şunları kaydetti:
"Mesleğe ilk girdiğimizde birkaç çeşit vardı. Gün geçtikçe yeni çalışmalar ve çeşitlerle tezgahımız şenlenmeye başladı. Şu an da 12-13 çeşit ürün bulunuyor. Bir iki çeşit üzerinde Ar-Ge çalışmamız var. İnşallah ilerleyen günlerde bunlarda tezgahımızda yer alacak. AR-GE çalışmaları kolay olmuyor. Gaziantep kültürüne uygun olması için çalışmalarımızı yapıyoruz."
Dünyada baklava denilince akla Gaziantep'in geldiğini aktaran Aktaş, Antep baklavasının herkes tarafından beğenilerek tüketildiğini belirtti.