Fast food kültürü ve işlenmiş gıda tüketimi, pratik hazırlanıyor oluşu ve lezzeti nedeniyle sağlıksız besinlere olan yönelimi artırıyor. Bu da obezite ve diyabet başta olmak üzere kalp hastalıklarına ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.
İşte uzmanların tüketilmemesi gerektiğini söyledikleri besinler:
İŞLENMİŞ GIDALAR
Salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, içerisinde bulunan yüksek miktardaki tuz ve doymuş yağ nedeniyle kalp hastalıkları, kanser, bağırsak bariyerinin bozulması gibi 30’un üzerinde sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor.
Bu gıdaların sık tüketilmesi kalp damarlarında tıkanmaya neden olduğu için kalp krizi riskini artırıyor.
ŞEKERLİ HAZIR GIDALAR
Hazır satılan şekerli gıdalar genellikle koruyucu yüksek miktarda şeker ve yağ içeriyor.
Sık tüketildiğinde obezite başta olmak üzere diyabet ve kalp hastalıklarına sebep oluyor.
FAST FOOD
Pratikliğiyle cezbeden fast food gıdalar, içerisinde bulunan yüksek miktardaki trans yağ, tuz ve şeker sebebiyle kalp damar sağlığını tehdit ediyor.
TRANS YAĞLAR
Kızartma yaparken kullanılan trans yağlar, paketli gıdaların neredeyse tamamında bulunuyor.
Sık tüketildiğinde kötü kolesterol başta olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getiriyor.
ŞEKERLİ İÇECEKLER
İçerisinde yüksek miktarda işlenmiş şeker ve katkı maddeleri sebebiyle, diyabet, obezite ve kalp hastalıklarının altında yatan sebepler arasında sık tüketilen şekerli asitli içecekler geliyor.
HAZIR ATIŞTIRMALIKLAR
Bol miktarda işlenmiş un, şeker, tuz ve doymuş yağ içeren bu besinler, yüksek kalorileri sebebiyle gün içerisinde alınması gereken kalori miktarının aşılmasına sebep olur.
Sık tüketilmesi, çocuklarda erken ergenliğe, obeziteye ve birçok hastalığa neden olur.
BULYON
Yemeklere lezzet vermesi amacıyla kullanılan bulyon, içerisindeki yapay tatlandırıcılar ve katkı maddeleri nedeniyle kalp damar sağlığını doğrudan etkiliyor.