Uzmanlar, gün içinde yaygın bir alışkanlığın aslında demans belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.
Demansın birçok farklı nedeni ve birçok türü vardır. Uzmanlar, "Hafızanızın stres, yorgunluk, bazı hastalıklar ve ilaçlardan etkilenmesi normaldir. Ancak giderek daha unutkan hale geliyorsanız, özellikle de 65 yaşın üzerindeyseniz, demansın erken belirtileri hakkında bir aile hekimiyle konuşmak iyi bir fikirdir," diye belirtiyor.
Demansın tedavisi olmamakla birlikte, etkilerini geciktirmek için tedaviler ve semptomları hafifletmek için destek mevcuttur.
Weill Cornell Medicine'de tıp profesörü olan Dr. Rayaz Malik, The Mirror'a şunları söyledi:
"Gündüzleri sık sık kestirmek de bunama dahil olmak üzere bazı rahatsızlıklarla ilişkilendirilen kayda değer bir davranıştır. Arkadaşlara ve aileye olan ilgiyi kaybetmek de bunamaya işaret edebilecek bir belirtidir."
Demanslı bir kişinin, özellikle de ilerleyen aşamalarda, hem gündüz hem de gece zamanının çoğunu uyuyarak geçirmesi oldukça yaygındır.
Giderek daha fazla uyumak, ileri evre demansın yaygın bir özelliğidir. Hastalık ilerledikçe, kişinin beynindeki hasar daha kapsamlı hale gelir ve zaman içinde giderek daha zayıf ve kırılgan hale gelirler.
Alzheimer Derneği, demans hastalığının belirtilerini sıraladı:
Gün boyunca uyumak ve gece boyunca uyanık ve huzursuz olmak
Tuvaleti kullanmak için uyandıklarında karanlıkta yönlerini şaşırmaları
Daha sık uyanmak ve gece boyunca daha uzun süre uyanık kalmak
Erken saatlerde kalkmak ve gündüz vakti olduğunu ya da işe gitme vakti olduğunu düşünmek (zamanda yönelim bozukluğu)
Gece ile gündüz arasındaki farkı anlayamamak