ZTF adı verilen yeşil kuyruklu yıldız, ocak ayı sonunda ve şubat aşı başında izlenebilecek.
Yeşil kuyruklu yıldız, kuzey yarım kürede çıplak gözle, güney yarım kürede ise teleskopla görülebilecek. Yeşil kuyruklu yıldız, yeryüzüne en yakın mesafe olarak 42 milyon kilometre uzaklıktan geçecek.
Bu, mesafe Ay'ın ortalama uzaklığının yaklaşık 109 katı, ancak kuyruklu yıldız parlak olduğu için bazı bölgelerde gece gökyüzünde görülebilecek. 2 Şubat tarihi, ZTF’yi izlemek için en elverişli tarih olarak veriliyor.
HİÇ GERİ DÖNMEYECEK VE YOLUNA DEVAM EDECEK
Bilim insanlarına göre ilk defa geçen yıl mart ayında “Zwicky Transient Facility” tarafından keşfedilen ZTF, buzul çağından bu yana bir daha Dünya'nın kozmik komşusu olmadı.
Bilim insanları, ZTF’nin 50 bin yılda bir Güneş'in yörüngesinde döndüğü yönündeki hesaplamaları göz önüne alındığında son olarak Neandertallerin yaşadığı dönemde bu yeşil kuyruklu yıldız Dünya'nın en yakın bölgesinde geçti.
NASA'ya göre, Kuzey Yarımküre'de, yeşil kuyruklu yıldız ocak ayı sonlarında şafaktan hemen önce görünecek.
Bunun ardından şubat ayının başlarında, kuyruklu yıldız Güney Yarımküre'de izlenebilecek.
Euronews'te yer alan habere göre; Kuyruklu yıldız 31 Ocak ve 1 Şubat'ta en parlak şekilde görülmesi bekleniyor. Ancak bunun için Ay’ın parlak olması gerekiyor.
Kuyruklu yıldızın çok açık, çok karanlık bir gökyüzünde optik yardım olmadan bir nesnenin görülebileceği en sönük haliyle görülme imkanı belki söz konusu olacak.
İlk başta yeşil kuyruklu yıldızı tespit etmek için bir teleskop gerekecek. Ancak ZTF Dünya'ya yaklaştıkça meraklılar, dürbünle ve hatta çıplak gözle de gök cismini görebilecek.
NASA son yaptığı açıklamada, “kuyruklu yıldızlar herkesin bildiği gibi tahmin edilemez, ancak bu kuyruklu yıldız parlaklıkla ilgili mevcut eğilimi devam ederse dürbünle tespit edilmesi kolay olacak ve karanlık gökyüzü altında çıplak gözle görülebilmesi de mümkün olacak.” tespitinde bulundu.
Bilim insanlarının verdiği tavsiyelere göre; en iyi izleme için bulutsuz bir gecenin olması ve şehir ışıklarından uzaklaşmak gerekiyor. Ay ufkun altındayken gökyüzü daha da karanlık olacak.
Kuyruklu yıldızı görmek için gece gökyüzünde nereye bakmak gerekir?
“ EarthSky.org ” isimli siteye göre, Kuyruklu yıldız şu anda Herkül sınırına yakın Boötes takımyıldızından geçerken görülebiliyor.
ZTF, kutup yıldızı olan Polaris'e doğru ilerliyor ve 30 Ocak'ta yıldızın çevresinde görülebilecek. Akşamın erken saatlerinde Polaris'e yaklaşırken bu yıldız daha iyi izlenebilecek.