1) Muhammara
1 su bardağı kuru biber salçası
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Pul biber ve tuz
Malzemeleri bir kasede karıştırın ve dövülmüş cevizle süsleyin.
2) Şakşuka
2 patlıcan
2 biber
3 domates
2 diş sarımsak
Zeytinyağı, tuz ve baharatlar
Patlıcanları ve biberleri közleyin. Domatesleri doğrayın. Sarımsak, tuz ve baharatlar ekleyerek karıştırın.
3) Cacık
2 su bardağı yoğurt
1 salatalık, rendelenmiş ve suyu sıkılmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze nane veya dereotu
Tuz ve karabiber
Yoğurt, rendelenmiş salatalık, sarımsak, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın.
4) Tabule (Bulgur Salatası)
1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
2 domates, doğranmış
1 salatalık, doğranmış
Taze soğan, taze nane ve taze maydanoz
Tuz ve karabiber
Bulguru sıcak suyla ıslatın ve şişene kadar bekletin. Diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
5) Kırmızı Biber Ezmesi
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber (hazır olarak da satın alabilirsiniz)
1 su bardağı ceviz içi
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Pul biber (isteğe bağlı)
Tuz
6) Baba Ghanoush (Patlıcan Ezmesi)
2 büyük patlıcan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz ve zeytinyağı
Patlıcanları közleyin, soyun ve ezin. Sarımsak, tahin, limon suyu, tuz ve zeytinyağı ekleyerek karıştırın.
7) Humus
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Kırmızı biber, taze nane veya taze kekikle süsleyebilirsiniz. Nohut, sarımsak, tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir mikserde püre haline getirin.