I. YAPAY ZEKA VE OTOMASYON
a. Yapay zeka odaklı operasyonlar
Yapay zeka (AI) kullanımı askeri operasyonlarda giderek yaygınlaşıyor. Karar verme süreçlerini otomatikleştirmeye ve veri analizinin hızını artırmaya yardımcı olabilir.
Bu da stres veya zaman baskısı altında karar verirken kritik olabilir. Ayrıca doğrudan insan müdahalesi olmadan bağımsız olarak çalışabilen otonom silah sistemleri geliştirmek için de kullanılmakta.
b. Otomatik silah sistemleri
Otomatik silahların kullanımı, insanları hedefleme kararlarından uzaklaştırdığı için tartışmalı olmuştur ancak ordular maliyetleri düşürmenin yollarını ararken savaşları etkili bir şekilde yürütme yeteneklerini korudukları için bu teknoloji son yıllarda daha yaygın hale geldi.
Hatta bazı ülkeler hiçbir insan girdisi gerektirmeyen tamamen otonom silahlar geliştirmeye başladı ancak bu tür sistemlerin uluslararası hukuk kapsamında yasallığını çevreleyen birçok yasal soru var.
II. ROBOTİK VE OTONOM SİSTEMLER
a. Robotik askerler
ABD Ordusu yıllardır otonom kara araçlarıyla deneyler yapıyordu ancak şimdi bir sonraki adımı atıp insan birlikleriyle birlikte savaşabilecek robotlar geliştirmek istiyor.
Bu makinelerin, askerler saldırı altındaki bir bölgeye ilerlerken mayınları temizlemek ya da düşman mevzilerinden koruma ateşi sağlamak gibi tehlikeli görevleri üstlenerek kayıpları azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor.
b. İnsansız hava araçları (İHA'lar)
Bunlar II. Dünya Savaşı'ndan beri var ancak teknolojideki son gelişmeler, her zamankinden daha gelişmiş hale geldikleri anlamına geliyor.
Bazı modeller artık hiçbir insan müdahalesine ihtiyaç duymadan gözetleme görevlerini yerine getirebiliyor; diğerleri ise otonom olarak havalanabilecekleri ve havalandıktan sonra operatörlerinin herhangi bir yönlendirmesine ihtiyaç duymadan gitmeleri gereken yere uçabilecekleri savaş durumları için özel olarak tasarlanıyor.
c. Otonom su altı araçları (AUV'ler)
Bu insansız dronlar su altında herhangi bir hava kaynağına ihtiyaç duymadan çalışır çünkü motorlar veya pervaneler yerine bataryalarla işler. Bu da AUV'lerin geleneksel denizaltılar gibi yüzey destek gemilerine ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
3. SİBER GÜVENLİK
Siber güvenlik, askeri liderler için giderek artan bir endişe kaynağı. Siber savaş ve casusluğun yükselişiyle birlikte, verilerinizi bilgisayar korsanlarından korumak her zamankinden daha önemli hale geldi.
Teknoloji ilerledikçe siber güvenlik tehditleri de sürekli gelişiyor, bu nedenle orduların kendini bunlara karşı korumak için en son teknolijilerden haberdar olması gerekiyor.
4. İLERİ MALZEMELER VE ÜRETİM
Ordular, hafif malzeme ve kompozit ürünler üretmek için 3D baskı ve diğer gelişmiş üretim tekniklerini kullanmaya devam edecek. Bu malzemeler çelikten daha güçlü ancak alüminyumdan daha hafiftir, bu da onları askerlerin üniformalarında, uçaklarda ve araçlarda kullanım için ideal hale getirir.
5. ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK VE SANAL GERÇEKLİK
Artırılmış ve sanal gerçeklik, askeri eğitim için ufuktaki en heyecan verici teknolojilerden ikisi. Daha yaygın hale geldikçe, kullanıcıların gerçek dünya koşullarını simüle eden sürükleyici bir ortamda eğitim yapmalarına olanak tanıyacak.
Artırılmış gerçeklik (AR) dijital bilgileri dünya görüşünüzün üzerine bindirirken, sanal gerçeklik (VR) sizi tamamen bilgisayar grafikleriyle oluşturulan yapay bir dünyaya sokar.
Her iki teknoloji de eğlence endüstrisi tarafından onlarca yıldır kullanılıyor ancak yakın zamanda dünyanın dört bir yanındaki orduların yanı sıra çalışanları eğitmek veya onları yangınla mücadele veya arama-kurtarma görevleri gibi tehlikeli durumlara hazırlamak isteyen özel şirketler tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlandı.