Yaz meyvelerinin en çok sevilenleri arasında birinci sırada olan karpuz, sadece serinletici olmaktan çok daha öte.
Protein ve demirden yoksun olmasına rağmen, karpuzun besin değeri küçümsenmemelidir.
Karpuz, 170 miligram potasyum içerir; bu, sinir ve kas fonksiyonlarını ve vücudunuzdaki sıvı dengesini destekleyen temel bir mineraldir. C vitamininin yanı sıra iyi miktarda A vitamini de içerir.
Peki karpuzun hiç bilmediğiniz faydaları neler?
1. Susuz kalmamanıza yardımcı olur
Küçük bir susuzluk bile yorgunluğa, kas kramplarına ve baş ağrısına neden olarak saüğlığınıza zarar verebilir. Karpuzun %92'si su olduğu için, karpuz tüketerek vücudunuzu nemlendirebilirsiniz.
2. Sağlıklı kiloyu korumak
Karpuz, sağlıklı bir kiloyu korumaya veya elde etmeye çalışıyorsanız ve yüksek kalorili tatlı atıştırmalıkların cazibesine direniyorsanız harika bir seçenek olabilir. Çok fazla su içerdiği için karpuz az kalorilidir ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir.
3. Hastalıklara karşı korur
İlk kanıtlar, düzenli olarak karpuz yemenin sağlığı desteklediğini ve diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi kronik hastalık riskinizi azaltabileceğini göstermektedir. Bu muhtemelen kısmen, vücudunuzu stresten korumaya ve hücre hasarını önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olan antioksidanlar sayesinde gerçekleşmektedir.
4. Göz sağlığını destekler
Karpuzdaki besinler, katarakt oluşumunu önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir. Hatta körlüğe neden olabilen yaşa bağlı maküler dejenerasyon gelişme riskinizi bile azaltabilirler.
5. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
Karpuzun bol miktarda C vitamini (askorbik asit) içermesi, mikroplar ve enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sisteminizi destekler. Ayrıca kansere yakalanma riskinizi azaltmaya da yardımcı olabilir.
6. Kas ağrılarını hafifletir
Karpuz, egzersizden sonra vücudunuzun toparlanmasına ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olması olabilir.
7. Cilt sağlığına yardımcı olur
Karpuzdaki C vitamini vücudunuzun kolajen üretmesine yardımcı olur, bu da bağışıklık sisteminizi, hücrelerinizin sağlığını ve yaralanmalardan iyileşme yeteneğinizi destekler.