Belki oralarda yaşıyorsunuz belki de sadece gezip görmek istediniz, hiç fark etmez, sizler için Karadeniz'de gezilecek yerleri derledik. Olur da bir gün yolunuz düşerse buralara uğramayı unutmayın... Buralar tam bir doğa harikası!
Yeryüzündeki cennet: MARAL ŞELALESİ / ARTVİN
Yemyeşil asırlık ağaçlarla bezenen ormanın içerisinden tek bir kırıkla akan şelaleyi yöre halkı, ‘yeryüzündeki cennet’ olarak nitelendiriyor.
Huzur dolu: SAHARA MİLLİ PARKI / ARTVİN
3 bin 250 hektara yayılan doğal cennet 1994’te milli park ilan edilmiş. Sahara bölümünde geleneksel yaylacılık faaliyetleri yapılıyor.
Doğal ağaç müzesi: ÖRÜMCEK ORMANLARI / GÜMÜŞHANE
1998’de koruma alanı ilan edilen Örümcek Ormanları 2 bin 630 dekarlık bir alanı kaplıyor. Kürtün’e 17 km uzaklıkta olan bu alanda Avrupa ve Kafkaslar’ın en boylu ve çaplı ladin ve göknarları bulunuyor. Ortalama 417 yaşına varan ağaçlar 4 asra şahitlik etmenin verdiği gururla dimdik yükseliyor.
Yeşil ve mavilik: GİDEROS KOYU / KASTAMONU
Burası Karadeniz’in hırçın dalgalarının uğramadığı yeşil ve mavinin kartpostallık görüntüler oluşturduğu bir bölge. Çevresi yemyeşil dik dağlarla çevrili olan koy pek bilinmese de yat sahipleri arasında oldukça popüler.
Dünyanın en derin ikinci kanyonu: VALLA KANYONU / KASTAMONU
Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyü Kanlıçay mevkisinden girilen Valla Kanyonu'nda geri dönmek mümkün olmadığından ancak 12 kilometre yürüdükten sonra Cide ilçesine bağlı Loş Vadisi Hamitliköyünden çıkılabiliyor.
Her mevsim ayrı güzel: YEDİGÖLLER / BOLU
Yedi farklı hikâyesi olan yedi göl ve çevresi her mevsimde doğanın dönüşümünü eşsiz bir şekilde yansıtıyor.
Ağaçların arasında: BORÇKA KARAGÖL / ARTVİN
Uzungöl gibi etrafı henüz binalarla istila edilmemiş doğanın Karadeniz’e sunduğu başka bir cennet burası.
Bulutların üzerinde: POKUT YAYLASI / RİZE
Büyükşehirlerin kavurucu sıcaklarından kaçıp bulutların üzerindeki doğa harikası Pokut’a gidilmeli. Normalde 1800 metre yükseklikten sonra ağaç yetişmez ama aldığı rüzgârlar neticesinde yayla çam ağaçlarıyla dolu.
Mendereslerin güzelliği: PERŞEMBE YAYLASI / ORDU
Ordu'nun Aybastı ilçesindeki bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası, doğa harikası menderesleri ve yayla gölüyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor.
Ormanın yüzüğü: DELİKLİKAYA ŞELALESİ / ARTVİN
Artvin'in Murgul ilçesine bağlı Başköy'de sarp ormanlık alanda, kayanın içinden akan su ile doğal yollarla oluşan yüzük şeklindeki ‘Delikli Kaya Şelalesi’ yaz-kış ziyaretçi akınına uğrayan bir yer.
Kayada dört metre çapında delik açarak yedi metreden dökülen şelalede suyun eşsiz gücüne tanık olacaksınız. Geçtiğimiz yıl Murgul Kaymakamlığı tarafından turizme kazandırılan şelale özellikle yaz aylarında sıcak havalarda vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor.
Tortul kayaç üzerindeki 7 metre yüksekten kireç ve kil taşının suyu zamanla aşındırmasıyla 4 metre çapında oluştuğu tahmin edilen 'yüzük' şeklindeki delikli bir kaya içinden akan şelaleye bölge halkı tarafından 'Delikli Kaya' adını verilmiş. Burası doğanın içinde bir mucize gibi…