Bursa'da meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da da hissedilerek vatandaşlarda büyük bir korkuya neden oldu.
Uzmanlar, uzun süredir Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem beklendiğini ve bu sürenin dolduğunu vurguluyordu. Bursa depremi sonrasında, gözler bir kez daha deprem bilimcilerine çevrildi.
Peki, bu deprem, beklenen Marmara depremini tetikleyebilir mi? Bu sorunun cevabını jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz verdi.
NTV ekranlarında Bursa'daki depremi değerlendiren Prof. Dr. Okan Tüysüz, şehrin içinden geçen diri fay hattına dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:
"Diri faylar, geçmişte 6 ve daha büyük büyüklüklerde depremler oluşturmuş ve gelecekte de bu tür depremleri üretme potansiyeline sahip olan faylardır.
"Bursa, deprem riski taşıyan illerimizden biri. Bu nedenle yaşanan sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmasa da bir uyarı işareti olarak değerlendirilebilir."
Bursa’nın geçmişte, 7 şiddetine yakın iki büyük depremle sarsıldığını hatırlatan Tüysüz, şöyle konuştu:
"Bu depremler, yangınlarla birleşerek ciddi tahribatlara yol açmıştı. Bugünkü depremin meydana geldiği fay, Marmara Depremi’ni beklediğimiz Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna oldukça uzak"
Bursa depreminin tetikleyici olmaktan çok, daha çok bir uyarı işlevi taşıdığını belirten Tüysüz, "Tüm bu çalışmaların amacı, önlem almayı sağlamaktır" şeklinde konuştu.