Bursa semalarında sabah saatlerinde mercek bulutu görüldü. Bursa'nın Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden görülebilen ve yaklaşık 1 saat bozulmadan kalan bulut, görenlerin ilgisini çekti.
Birçok kişi gökyüzündeki bu doğa olayını cep telefonlarıyla kaydetti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan bilgiye göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşuyor ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösteriyor.
Orografik bir olayın sonucu olan ve UFO'ya benzeyen bulutun, fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimali yüksek.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, "mercek" adı verilen bulut türünün dağ ve tepelerin üzerinde oluşabileceğini söyledi.
AA muhabirine Bursa'da görüntülenen mercek bulutuyla ilgili bilgi veren meteoroloji uzmanı Cengiz Çelik, bulutun havanın dalgalanmasıyla meydana geldiğini söyledi.
Çelik, "Yağış yapacak kadar güçlü bir sistemi yok. Yatay hareket eden bir hava dalgasının topoğrafyadaki yer şekillerine bağlı olarak adeta dalga yapmasıyla yukarı seviyelerde suyun yoğunlaşması şeklinde oluşuyor."
Çelik, mercek bulutun hareketli bir tür olmadığını ve durağan görüntü sergilediğini aktardı.
Bu türe genellikle yüksek kesimlerde rastlandığına vurgu yapan Çelik, şunları kaydetti:
"Meteorolojik olarak çok önemli bir bulut değil. Genellikle yer şekillerinden oluyor. Dağlarda ve tepelerin üzerinde oluşabilir. Dağların zirvelerinde daha çok görülür.
Herhangi bir riski yoktur. Diğerlerinden tek farkı hatlarının daha belirgin olmasıdır. Bu nedenle biraz daha farklı görünür diğerlerinden. O da suyun yoğunlaştığı katman ile ilgili."
Mercek bulutu nasıl oluşur grafik anlatımıyla