"Bütün yollar Roma’ya çıkar" sözü İtalya’nın tarihi başkenti Roma için söylendiği biliniyor. Peki bu söz İstanbul için söylenmiş olabilir mi? "Bütün yollar Roma’ya çıkar"ın hikayesi şöyledir:
Bu hikayede en önemli etken Konstantin'in yaptığı Milion Taşı'dır. Diğer ismi ile Milion Sütunu, yapıldıktan sonra Antik Roma yollarının başlangıç noktasını ve sıfır meridyenini simgeliyordu. Peki Konstantin niçin yaptı bunu ve "Bütün yollar Roma’ya çıkar" sözü ile ilgisi nedir?
Bizans İmparatoru Büyük Konstantin'in hüküm sürdüğü Byzantium’u, Roma İmparatorluğu’nun başkenti yapmak ve yeni bir şehir inşa etmek için hazırlıklara başlar.
Altı yıl süren hummalı çalışma sonucunda ortaya muhteşem bir kent çıkmıştır. Takvimler 11 Mayıs 330 Pazartesi gününü gösterdiğinde, Byzantium artık Roma İmparatorluğu’nun ‘başkenti’ olur.
Milion anıtı Ayasofya’nın karşısında inşa edilir. 1453 yılına kadar o sütunun bulunduğu yer artık dünyada sıfır noktasıdır. O sayededir ki, “Bütün yollar Roma’ya çıkar” sözü "Nouva Roma"; yani Doğu Roma’nın başkenti Konstantinople için söylenmiştir.
Artık Byzantium’dan Antakya’ya gidecek yolcular ve kervanlar buradan gelip harita satın alırlar ve Antakya’ya kadar nasıl, hangi yolu takip ederek ve kaç günde gideceklerini bilirler. Böylece Byzantium dünyanın merkezi haline gelmiştir.
Bütün yollar Roma'ya çıkar sözü aslında İstanbul için söylenmiştir. Bütün yollar Doğu Roma'ya; Konstantinopolis'e çıkar...
Peki "Bütün yollar Roma'ya çıkar" sözünün İstanbul için olduğunu öğrenmemize sebep olan "Milion" Taşı kelimesinin ismi nereden gelmektedir?
Augustus'un yollara başlangıç noktası olmak üzere Roma Forumu'na diktirdiği altın yaldızlı sütun olan Milliarium Aureum'dan geliyor. Roma yollarına dikilen taşlara da "milliarium" deniliyordu. Bunların her biri bin (Latince mille: bin rakamı) adımlık bir mesafeyi işaretlerdi. Esasen "milliariium" olan "Milliarium Aureum", mesafelerin mil olarak ölçülmeye başlandığı merkezi oluşturuyordu.
Milion Taşı'nı görmek isterseniz konumu şu şekildedir: