İnsan yaşamı için önemli olan vitamin ve mineralleri içeren besinleri yemek kadar saklamak da önemli. Bazı besinler oda sıcaklığında yer alması gerekirken bazı besinlerin de buzdolabı gibi soğuk ortamlarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Peki buzdolabına koyulmaması gereken besinler nelerdir?
TATLILAR
Bal, reçel ve çikolata gibi tatlı besinler buzdolabında organik özelliklerini yitirir. Ayrıca reçel ve balın akışkanlığı da bozulur.
SARIMSAK
Antibakteriyel etkiye sahip sarımsak sadece 2 gün boyunca buzdolabında kaldığında bakteri üretir.
Buzdolabının soğuk ve nemi kahvenin hem lezzetini hem de görüntüsünü bozar.
Emilimi yüksek bir besin olan patates durduğu ortamın kokusu ile tadı değişir. Buzdolabında bir günde fazla kalan patates bozulur fakat görüntüsü aynı kaldığında fark edemeyiz. Ancak pişirilen patates bağırsak hastalıklarının yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Yıllardır herkesin yanlış bildiği bilgilerden biri domatesin bozulmaması için buzdolabına konulması gerektiğidir. Aslında domates buzdolabına konulunca organik yapısı soğuk havadan dolayı bozulur.
Kabukları kırışan domates bakteri oluşturmaya başlar ve tüketilen bu domatesler sindirim hastalıklarına neden olur.
Avokado meyvesinin daha hızlı olgunlaşmasını ve lezzetini kaybetmemesini istiyorsanız buzdolabına koymayın.
Muz, tropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yani doğası gereği ülkemize kıyasla çok daha sıcak ülkelerde yetişmektedir. Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır.