ÇANAKKALE'YE KAÇ SAAT'TE GİDİLİR?
Çanakkale hem Avrupa hem de Asya kıtasında yerini almaktadır. Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri Çanakkale’ye bağlıdır. Bu yönleri ile ilçelerde de harika vakit geçirilebilir.
Ankara ile Çanakkale arası 733,3 km, 8 saat 11 dakikadır. İstanbul ve Çanakkale arası 305,3 km, 4 saat 41 dakikadır. İzmir ile Çanakkale arası ise 365,4 km, 4 saat 30 dakikadır.
1) ÇANAKKALE'NİN DOĞAL GÜZELLİKLERİ
KAZ DAĞLARI
KAZ DAĞLARI NEREDE?
Çanakkale ve Balıkesir illerinin arasında kalan Kaz Dağları, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde yer almakta ve diğer bilinen adı ise İda Dağı olarak geçmektedir.
KAZ DAĞLARI ÖZELLİKLERİ
Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi'ni birbirinden ayıran Kaz Dağları, Alpler'in ardından dünyada en fazla oksijenin yer aldığı bölgelerin başında geliyor. Bölgeyi korumak ve eşsiz yeri geleceğe ulaştırmak için yapılan çalışmalar sonrasında ilk olarak 1994 yılında Kaz Dağları Milli Park olarak koruma altına alınmış ve günümüze kadar ulaşılması başarılmıştır. Yaklaşık 800'den fazla bitki türünün yer almış olduğu Kaz Dağları'nda toplanan çaylardan elde edilen özel Kaz Dağı Çayı da bulunuyor. Bu çay bölgedeki halkın en sevdiği ve beğendiği çayların başında gelmektedir. Kaz Dağları'nın daha alt bölgelerinde maki alanları yer alıyor.
Dağların üst yani tepe noktalarına çıkılmaya başlandığında ise sizleri meşe ağaçları, kayın ağaçları, kestane ağaçları ve gürgen ağaçları karşılıyor. Kaz Dağları'nda genel olarak nemli bir iklim görülmektedir. Senenin büyük bir kısmında yağış alan Kaz Dağları'nda, özellikle yüksek kesimlerde soğuk ve yağışlı bir hava hakimdir. Genel olarak Akdeniz ikliminin yaşandığı Kaz Dağları'nın kuzey bölümlerinde ise Marmara iklimi yaşanmaktadır. Normalde odlukça sıcak geçen yaz akşamları Kaz Dağları'nda ise soğuk olabilmektedir. Buna bağlı olarak Kaz Dağları'na giderken yanınızda kalın giysiler götürmeniz tavsiye edilmektedir.
KAZ DAĞLARI GEZİLECEK YERLER?
Kaz Dağları çevresinde gezilebilecek ve görülecek olan pek çok farklı yerler bulunuyor. Bunlar arasında köy ve türbe alanları gelmektedir. Gezilecek yerler ve diğer bilgiler ise şu şekildedir:
MIHLI ŞELALESİ
Mıhlı Şelalesi ülkemizde yer alan Kaz Dağlarının yeşilliğini barındırmaktadır. Aynı zamanda dere ve şelale olarak anılmaktadır. Bilindiği gibi şelale, çağlayan, akarsu yatağı olarak düşünülen suların yüksekten aktığı bölümdür. Bu bölümler coğrafyamızda kendiliğinden bazı doğa olayları sonucunda meydana gelmektedir.
Mıhlı şelalesi de bu özelliğinden dolayı özellikle sıcak yaz aylarında tercih edilmektedir. Şelalenin varlığı solunan havayı temiz ve serin yapmaktadır.
MIHLI ŞELALESİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Kaz Dağlarından gelen Mıhlı çayından oluşmuş küçük şelale olarak bilinmektedir.
Mıhlı Şelalesi Türkiye'de bulunan diğer şelaleler gibi büyük yapıda değildir.
Bölgede çaydan gelen sular ile meydana gelmiş iki adet gölet bulunmaktadır.
Göletlerden birine yüzerek de ulaşılabilmektedir.
Ulaşılan gölet ise şelalenin tam alt kısmıdır.
Suyun temizliği ve serinliği nedeniyle pek çok kişi yüzerek bu gölete ulaşmaktadır.
Şelalenin yaklaşık olarak 250 metre aşağısında Baş Değirmen Köprüsü bulunmaktadır.
Bu yüzden şelale içinden yürüme imkanı da vardır.
İnsanlar manzara izlemek için şelale içinde yürüyüş yapmayı da tercih etmektedir.
Bazı kişiler de yer alan kayalıklardan korkmaktadır. Bu amaçla yürüyüş esnasında bulunan mavi renkli tabelanın yan tarafından gidilmesi önerilmektedir.
Taş Köprü Mıhlı Çayı üzerinde yer almaktadır. Bu köprünün ise Roma döneminde inşa edildiği tarih bilgilerinde yer almaktadır.
17 km uzunluğunda bulunan Taş Köprü 2017 yılında yenilenmiştir.
Mıhlı çayı da şelale yolunun sağ tarafında yer almaktadır.
CONK BAYIRI
Conkbayırı Muharebesi, 7 Ağustos 1915 tarihinde Anzak ve İngiliz birliklerinin Conk Bayırı Osmanlı mevzilerine taarruzlarıyla başlayan ve 10 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmalardır.
Gelibolu Yarımadası‘nın batı sahili kesiminde, kıyıdan Kabatepe ile Suvla Koyu arasında, karadan ise 261 Rakımlı Tepe ile Besim Tepe arasında kalan tepenin ismi Conkbayırı‘dır. Bölgedeki tepeler içerisinde bölgeye en hakim nokta olduğundan savaş boyunca kuzey hattının en önemli tepesi olmuştur.
ÇANAKKELE'DE DENİZE GİRİLECEK YERLER
AYAZMA PLAJI
Ayazma plajı içerisinde kamp olanaklarının olduğu ve aynı zamanda güzel bir tatil deneyimi yaşayabileceğiniz bir plajdır. Bu plajda hem ücretli hem de ücretsiz olmak üzere iki tane plaj bulunmaktadır.
Ayazma plajı içerisinde denize girmeniz ve tatil yapma olanaklarınız gelişmiştir. Her türlü imkan bulunan bu plaj oldukça temiz bir plajdır. Ayazma plajı yaz aylarında uzun süreler boyunca açık kalmaktadır. Plajda şezlong ve şemsiye imkanları yer almaktadır. Ayazma plajı yakın bir konumda olmasından ötürü kısa süre içerisinde ulaşım sağlanmaktadır. Özellikle soğuk suda yüzmeyi sevenler için ayazma plajı biçilmiş kaftandır.
AYAZMA PLAJI NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Ayazma Plajı Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde yer almaktadır. Bozcaada'nın şehir merkezine oldukça yakındır. Ayazma plajına ulaşım sağlamak için Bozcaada'ya geldikten sonra yaklaşık olarak 15 dakika sürecek bir minibüs yolculuğu ile direkt olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Bozcaada'dan ayazma plajına ulaşım sağlamanın en kolay ve en hızlı yöntemi budur.
Çanakkale'ye kara yolu ile ulaşım sağladıktan sonra özel araç ile birlikte Bozcaada'ya feribotla geçiş sağlayabilirsiniz. Feribotla geçiş sağlamak istemeyen ziyaretçiler Tekirdağ ve Gelibolu üzerinden de kara yolunu dolaşarak gidebilirler. Fakat bu ise zaman kaybı yaratacaktır. Bundan dolayı en hızlı ve kestirme yol feribot ile ulaşımdır. Bozcaada'ya araç ile ulaştıktan sonra 15 dakikalık bir mesafede bulunan ayazma plajına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ayazma Plajı Özellikleri
- Plaj içerisinde her türlü tatil yapma olanağı ve denize girme imkanları bulunmaktadır.
- Ayazma plajı içerisine kamp yapma olanakları yer almaktadır.
- Plaj içerisinde restoranlar, saunalar ve beach clublar yer almaktadır.
- Ayazma plajı suyu son derecede soğuktur.
- Plaj kumsaldan oluşmaktadır.
- Her türlü eğlence imkanları plaj içerisinde mümkündür.
2) ÇANAKKALE'NİN TARİHİ MEKANLARI
Çanakkale savaşlarının merkezi olan bu yerde I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşlarında şehit olan ecdadımızın anısına yapılmıştır. 41.7 metre yüksekliğinde olan ve 4 ayak üzerine oturtulan 25 X 25 metre ebatlarındaki kaide ana figürdür. 1954 yılında temeli atılan şehitlik, 1960 yılında ziyarete açılmıştır. Şehitliğin tasarımı, Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip'e aittir. İnsanoğlunu bambaşka bir duygu yoğunluğuna sürükleyen şehitlikte, Mehmetçik anıtı, savaş eserleri müzesi ve Türk Şehitliği bulunmaktadır. Çanakkale Şehitliği'nde, Anadolu Yakası Şehitlikleri, Gelibolu Şehitlikleri, Eceabat Şehitlikleri, Anafartalar Şehitlikleri, Kilitbahir Şehitlikleri yer almaktadır. Çanakkale'ye gelindiğinde ilk olarak ziyaret edilmesi gereken yerlerdir.
ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
Çanakkale Deniz Müzesi, 1915 deniz ve kara savaşlarını anlatan bir müzenin bulunmaması nedeniyle kurulmuştur. Özel kişi ve kuruluşlar ile komutanlık arşivinden bağışlanan eşyalarla zenginleşen deniz müzesi, Çimenlik Parkı'nın içindeki 1927 yılında yapılan binada faaliyet göstermektedir. Müzede ayrıca Çanakkale Savaşı'nda da kullanılan Nusret Mayın Gemisi'nin birebir boyutta maketi bulunmaktadır.
ÇANAKKELE DESTANI TANITIM MERKEZİ
KİLİTBAHİR KALESİ
Fatih Sultan Mehmed tarafından Çimenlik Kalesi(Kale-i Sultaniye) ile birlikte karşılıklı olarak İstanbul'un fethinden sonra boğazların denetimini sağlamak amacıyla Fatih Sultan Mehmet'in emriyle Yakup Bey tarafından 1462'de yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi, Kilid-ül Bahr(denizin kilidi) anlamına gelen bir sözcüktür. Fatih Sultan Mehmed'in geometriye düşkünlüğünün yansıdığı kale üç yapraklı yonca planı ile kuvvetli bir savunma sitemine sahiptir. Bir dış sur, iç kale ve iç kale içinde birde iç kule yer almaktadır. Konumu itibariyle boğazı ateşe tutabilecek şekilde yerleştirilmiştir. Hisarpeçeye sahip kaleye Kanuni döneminde ek olarak ikinci bir avlu ve kule inşa edilmiştir. Kalenin tarihimizde çok önemli bir yere sahip olmasının bir nedeni de Çanakkale Savaşları'nda çok önemli bir mevzi görevi görmesidir.
AYNALI ÇARŞI
Hemen hemen herkesin kulağına aşinadır Bu türkü. Çanakkale İçinde Aynalı Çarsı, Ana Ben Gidiyom Düşmana Karşı. Of Gençliğim Eyvah…dizeleriyle başlayan o ünlü çarşı. Bu çarşının 1889 yılında II. Abdülhamid döneminde, Çanakkaleli Yahudi ailelerinden biri tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Evliya Çelebi'nin “Seyahatname” adlı eserinde de çarşıdan söz edilmektedir. Çanakkale’ye uğradığınızda Çanakkale’yi hatırlatacak bir şeyler almak isterseniz mutlaka uğrayın.
GELİBOLU ŞEHİTLİĞİ
ÇANAKKALE KORDON TRUVA ATI
ÇANAKKALE SAAT KULESİ
Çanakkale Saat Kulesi, Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılmış tarihi bir saat kulesidir. Şehir merkezinde yer alan saat kulesi, 1897 yılında o zamanlar hem İtalyan Fahri Konsolosu hem de tüccar olan Emille Vitalis adlı kişi tarafından tüm masrafları karşılanarak inşa ettirilmiştir. Kule inşa edilirken Ayvalık taşı kullanılmış olup kulenin dört cephesine de saat yerleştirilmiştir.
ÇANAKKALE ARKEOLOJİ MÜZESİ
Çanakkale Arkeoloji Müzesi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan yeni müze binasına 1984 yılında taşınmıştır. Müze tek katlı bir bina olup, iç içe geçmiş yedi salondan oluşmaktadır. Müzede Troya, Assos, Apollon Smintheion, Tenedos(Bozcaada), ören yerleri ile Dardanos Tümülüsü kazılarından ele geçen Polyksena Lahiti gibi arkeolojik eserler sergilenmektedir.
3) ÇANAKKE'NİN EN GÜZEL KÖYLERİ
Çanakkale köyleri ile de gezilecek yerler barındıran iller arasındadır. Çanakkale gezi planı örneği araştırırsanız köylere de yer verildiğini görürsünüz. İşte en güzel köyler: