Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme hakkında yaptığı açıklamalarla tartışma yaratmaya devam ediyor.
Bu sefer de C vitamini bakımından zengin olan kivi hakkında çarpıcı açıklamalara bulundu.
Karatay, kivinin cilt hücrelerini yenildiğini ve kişiyi 10 yaş gençleştirdiğini belirtti. Canan Karatay, kivinin sabahtan akşama kadar tüketilmesini önerdi.
Prof. Dr. Karatay, kivinin hem gençleştirdiği hem de sağlıklı hücre sayısını artırdığının altını çizdi.
Peki kivinin faydaları neler?
Astım Hastalarına Yardımcı Olabilir: C vitamini deposu olarak kivi, solunum sorunlarında iyileşme sağlayarak astımı hafifletmeye yardım eder. Kivinin çocuğa faydaları yine hırıltılı bir solunum ve astım durumunda olabilir. Kivi bu durumlarda rahatlama sağlayabilir. C ve E vitaminlerinin çocuklarda akciğer fonksiyonlarını geliştirdiği bir araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bağışıklığı Güçlendirir: C vitamininin en önemli meziyetlerinden biri de bağışıklığı güçlendirmektir. Antioksidanlar ve C vitamini, vücut direncini ve enfeksiyonlara karşı üretilen beyaz kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Yine beyaz kan hücrelerinin fonksiyonlarını artırarak kişiyi serbest radikallere karşı korur. Vücudun hastalandığınızda hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Sindirimi Destekler: Kivinin sindirime faydaları çözünür ve çözünmeyen liflerinden gelir. Çözünür lifler bağırsakların sağlıklı çalışması için gerekli olan yararlı bakterilerin üretilmesine yardımcı olur. Çözünmeyen lifler ise suyu tutar ve sindirim sırasında genişleyip dışkılamayı kolaylaştırır. Sindirimi hızlandırır ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlar. Bol lifli bu meyveyi düzenli bir şekilde tüketmek kabızlığın önünü geçmenizde destekçidir. Kivi proteinleri çözdüğü bilinen aktinidia adlı bir enzim içerir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişiler, et gibi besinlerin sindirimi için bu enzime ihtiyaç duyarlar.
Kalbinize İyi Gelir: Kalp sağlığında antioksidanlar, potasyum ve lifler önemli rol oynar. Potasyum kan damarlarının gevşemesine ve kan basıncının, yani tansiyonun dengelemesine yardımcı olur. Düşük kalorili meyve kivini iyi kolesterolü yükseltici bir etkisi vardır. Bu da kalp hastalıkları riskini düşürmede önemli olan lifler içeren kiviyi tüketmeniz için bir nedendir.
Kansere Karşı Gelebilir: Serbest radikaller vücutta kanser oluşmasından sorumlu tutulurlar. Antioksidanların ise serbest radikallerle mücadelede kalkan görevi görür. Yine lifli yapısı kiviye kolon kanserinden korunması için katkı sağlayabilir. Antioksidanlar Alzheimer, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların da önlenmesine etki kabul edilir.
Kilo Vermeye Yardımcı: 100 gramı 61 kalori olan kivi, tam bir diyet dostu besindir. Özellikle lif sebebiyle beslenmenize eklemeniz tavsiye edilir. Kivinin zayıflamaya faydaları vardır. Kilo vermenize yardımcı olabilen kivi, lifli yapısı sayesinde uzun sürer tok tutar. Ayrıca lif kan şekerinin dengelenmesini destek olur. Ancak yine de kivinin de bir meyve ve şeker içerdiğini unutmadan porsiyon kontrolü yaparak tüketin. Günde 140 gramdan daha fazla kivi tüketmeyin.
Cilde Gençleştirir: Kivinin cilde faydaları yine büyük ölçüde C vitamini içeriğinden gelir. “Kivinin cilde faydaları nelerdir?” diye sorulduğunda öncelikli olarak cilt sağlığı dostu bir meyve olduğu söylenebilir. C vitamini zengini besinler ciltte kolajen dokusunu artırarak cildin sıkılaşmasına ve yaşlanma belirtilerinin yok olmasına yardımcı olur. Cildin nem dengesinin de sağlanmasında etkilidir. Akne ile mücadelede anti-inflamatuar özelliğini gösterir. Cildi yağdan arındırırken cilde taze bir görünüm verir. E vitaminin antioksidan özellikleri sayesinde güneşin cildinize verdiği zararlı ışınlardan ve cilt hasarlarından korunabilirsiniz.
Saçlara Sağlık Katar: C ve E vitamini kivinin saç dökülmelerine karşı koruyucu bir meyve olmasını sağlar. Magnezyum, potasyum ve çinko ise kan akışını hızlandırarak saçların büyümesine yardımcı olur. Omega 3 yağ asidi de içeren kivi böylelikle saçların nemini korur. Yine demir içeriği ise kan dolaşımını artırarak saç köklerini güçlendirir. Ancak kivinin saç sağlığı üzerindeki etkilerinin daha çok araştırılması gerekiyor.
Gözleri İyileştirir: Kivinin içeriğindeki karotenoidler, antioksidanlar ile göz hastalıklarının önlenmesine ve görmenin iyileşmesine fayda sağlar. A vitamini korneanın korunmasından sorumludur. Kivinin göze faydaları antioksidanların hücreleri ve dokuları korumasıyla hissedilir. Kivideki utein ve zeaksantin göz sağlığı için çok önemlidir. Bu iki antioksidan yaşa bağlı gelişen makula dejenerasyonunu önlemede etkilidir. Bir kase kivi, sinir sistemini koruyan günlük bakır mineralinin de yüzde 20’sini karşılar. Sinir sistemi retina sağlığı için önemlidir.
Hamilelik Beslenmesine Eklenmeli: Kivinin hamilelere faydaları içeriğindeki folat sayesindedir. Folat önemli bir B vitamini olarak beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Hamilelikte kivinin faydaları gebelik esnasında fetüsün gelişmesini ve doğum kusurlarının önüne geçilmesindeki yardımcı rolüyle bilinir. Doğurganlığı desteklerken hamile kalma şansını da artırabilir. Ancak yine de hamileyseniz veya emziriyorsanız kiviyi tüketmeden önce doktorunuza danışın.
Kemik Sağlığını Korur: Kivinin K vitamini ile kemik sağlığını desteklediği bilinir. K vitamininin yanı sıra kalsiyum ve fosfor içeriği kiviyi kemik sağlığını etkilemede güçlü kılar. İleriki yaşlarda kemik erimesinden korunmak için beslenmenize kivi tüketin.
İnflamasyon ile Savaşır: Ananas gibi kivide de bromelain adlı bir enzim bulunur. Bu enzim proteinleri parçalayıp inflamasyonu iyileştirmede etkili olur. Artrit ile ilgili iltihabı azalttığı da bilinir. C vitamini de yine serbest radikallere karşı gelerek iltihaplanmaya direnç gösterir.