Ankara’da bulunan Çayırhan Termik Santrali’nin varlık satışına karşı emekçiler ayaklandı.
Santral, 2000 yılında 20 yıllığına CİNER Holding’e devredilmiş, işletme hakkının sona ermesiyle 30 Haziran 2020’de devlete iade edilmişti. Şimdi santralin arazi ve maden sahalarının tamamı yeniden satılığa çıkarılıyor!
Çayırhan’daki madenciler kasım ayı boyunca mücadeleyi yükseltti. Çalmadık kapı bırakmadı. Vatan Partisi, Aydınlık ve Ulusal Kanal ilk günden bu yana emekçinin sesini kamuoyuna taşıdı.
Aydınlık ihaleye girmeyi düşünen şirketlere gizlilik sözleşmesi imzalatılarak verilen şartnameye ulaştı. Buna göre çalışanların iş güvencesi ortadan kalkıyor. En önemli sorun ise altın yumurtlayan tavuk olarak nitelenen santralin devletten çıkıp özele gitmesi…
Şartnameye göre Çayırhan Termik Santrali, “varlık satışı” yöntemiyle özelleştirilirken, kanuna göre varlık satışı mümkün olmayan linyit madenleri ise “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştiriliyor.
Türkiye Maden İş Sendikası ile TES-İŞ Sendkası, 31 Ekim’de Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının satışına dur demek için Kömür İşletmeleri A.Ş. (KİAŞ) nizamiyesi önünde basın açıklaması yapmıştı. İşçiler “Maden enerji el ele genel greve” sloganları atarak kararlılıklarını dile getirmiş; basın açıklamasında “Gerekirse kendimizi madene kapatırız.” mesajı verilmişti.
Takvimler 20 Kasım’ı gösterdiğinde Hükûmet’le son görüşmeden de sonuç çıkmayınca madenciler kendini yer altına kapattı.
Eylem kararı alan ve kendilerini yer altına kapatan 500 maden işçisiyle iletişime geçtiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini belirten Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Bu özelleştirme kararı gündeme geldiğinden bu yana ilgililerle görüşüyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda TES-İş ile birlikte Çayırhan’da miting düzenledik. Ancak maalesef bugüne kadar olumlu bir geri dönüş alamadık. Bu nedenle de maden işçileri arkadaşlarımız bu sabah vardiyasında yer altına inerek kendilerini madene kapattılar. Bizler de Çayırhan’da olacağız yer üstünde onların sesi olacağız.” dedi.
Ertesi gün Çayırhan Termik Santrali işçileri de eylem başlattı. 500 işçi oturma eylemine geçti.
Siyasi partilerin yanı sıra TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay da Çayırhan’ı ziyaret etti. Oktay "Olayı siyasileştirmeden, farklı boyutlara taşınmasına izin vermeden çalışanlarımızın haklarını koruyabileceğimiz bir çözüm bulmaya çalışıyoruz." açıklaması yaptı.
ZONGULDAK MADENCİSİNDEN DAYANIŞMA
Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesine karşı direnen emekçilere, Zonguldak’tan da destek geldi. Aydınlık’a konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Her eyleme destek vermeye hazırız. Maden işçisi kardeşlerimiz gönüllü olarak bölgeye gitmek için bize başvuruyor” dedi.
BAKANLA GÖRÜŞME
25 Kasım’da TES-İŞ ve Maden-İş sendikaları, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’la görüştü. Bayraktar, konuyu Bakanlar Kurulu’na aktaracağını, Maliye Bakanlığı’yla da görüşerek işçilerin taleplerini ileteceğini söyledi.
İşçi tarafı görüşmede özelleştirme yanlışından dönülmesini istedi; Bakanlık tarafı ise sürece işaret etti. 4 Aralık’ta teklif süresi bitecek olan ihale sürecine ilişkin bir açıklama yapmadı.
Bakan Bayraktar Bakanlar Kurulu sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesinden geri adım atılmayacağını söyledi. Bayraktar şu ifadeleri kullandı: “2012’den sonra bütün santralleri özel sektöre yaptırdık, özelleşme programları yaptık. Bu sistem böyle çalışıyor.”
Görüşmenin nasıl geçtiğine ilişkin Bayraktar “İşçileri temsilen sendikayla görüştük. Endişelendikleri noktalar var. Bunların içinde haklılık payı olan unsurlar olabilir. O yönüyle, endişe ettikleri yönüyle izale ederek bir özelleştirme yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
27 Kasım akşamı bu karar yetkililerce sendika yönetimine de aktarıldı. Maden-İş ve TES-İŞ sendikaları sabah erken saatlerde yaptıkları açıklamada karara karşı eyleme geçtiklerini duyurdu.
Bunun üzerine yüzlerce madenci Ankara’nın merkezine yürüyüş başlattı. Yürüyüşe TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Utku Reyhan ve Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör de katıldı.
Birkaç saat geçmeden yürüyüş etkisini gösterdi ve özelleştirme tarihi ertelendi. İşçiler ise özelleştirme kararı ortadan kalkmadan eylemlerini sonlandırmayacaklarını belirterek yürüyüşe devam etti.