Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, denizlerin temizliğinin önemli bir göstergesi olan mavi bayraklı plajların sayısının her geçen yıl arttığı vurgulandı.
Mavi bayrağın dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden olduğuna işaret edilen açıklamada, "Dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden mavi bayrakta bu yıl da yerini kimselere kaptırmayan Türkiye, 567 plaj ile İspanya ve Yunanistan'ın ardından en temiz denizlere sahip 3'üncü ülke konumunda." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan Mehmet Özhaseki, Mavi Bayrak Programı'nın, gönüllülük esasına dayanan uluslararası bir çevre ödülü programı olduğuna, programın dünyada 50 ülkede uygulandığına işaret etti.
Bakan Özhaseki, mavi bayrakla ilgili ödüllerin her yıl mayıs ayında açıklandığını anımsatarak, 2002'de 140 olan mavi bayrak ödüllü plaj sayısının bu yıl da arttığını, Türkiye'de daha fazla plajda mavi bayrağın dalgalanacağını aktardı.
Özhaseki, "567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yat mavi bayrak aldı. Hedefimiz bayrak sayısında dünya birinciliği." açıklamasında bulundu.
Mavi bayrak için temel oluşturan yüzme alanlarına dair profil belgeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanıyor.
Türkiye'de bulunan 1400 plaja yönelik bilgiler, "plaj.csb.gov.tr" adresinde yayımlanıyor. Burada, yüzme alanlarına ait koordinat, derinlik gibi fiziksel özelliklerini gösteren bilgilerin yanı sıra meteorolojik özellikler, dalga risk durumları gibi alınacak önlemler de yer alıyor.
Mavi Bayraklı Plaj Nedir?
Mavi Bayraklı plaj; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları kapsıyor. Global ölçütlerde bir topluluk olan FEE (Foundation for Environmental Education – Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak projesi, yerel yönetimler ve plaj işletmelerini, insan sağlığını ve doğayı koruma politikaları çerçevesinde denetleme misyonuna sahip.
Plaj, marina ve yatlara verilen Mavi Bayrak ödülü, FEE tarafından belirlenmiş bir kılavuzdaki kriterlere göre belirleniyor. Çoğu zorunlu olan bu kriterlere uyan plaj işletmeleri ile yat ve marina sahipleri, sürdürülebilir doğayı desteklediğini kanıtlamış oluyor. Yani Mavi Bayrak, bir nevi eko-etiket. Kısacası Mavi Bayraklı plajlarda gönül rahatlığıyla denize girilebiliyor.
Mavi Bayrak Kriterlerini Belirleyen Ana Başlıklar
Yüzme suyu kalitesi
Çevre yönetimi
Çevre eğitimi
Can güvenliği
Mavi Bayrak Programının Tarihçesi
1985 yılında Fransa’da ulusal proje olarak başlayan Mavi Bayrak (Blue Flag), “Çevre Yılı” olarak ilan edilen 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından tanındı. Projenin amacı, Avrupa Birliği’nde güvenli yüzme alanlarının teşvik edilmesiydi. Proje, daha sonra Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı’na devredildi.
1992 yılından sonra AB dışındaki ülkeler de Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) üyeliğine kabul edildi.
Ülkemizde 1993 yılında TÜRÇEV’in kurulması ile beraber Mavi Bayrak Programı başlatıldı.
1994 yılında Eko-Okullar projesi ile beraber küçük yaşta çevre bilinci oluşturmak için adımlar atıldı. Okullarda Orman ve Yeşil Anahtar gibi projeler, FEE’nin kapsamına alındı.
2000 yılından itibaren AB ülkelerinin dışındaki Avrupa ülkelerinin yanı sıra Afrika’dan bir ülkenin katılması ile program globalleşti. Güney Afrika, FEE kapsamına alınan ilk Afrika ülkesiydi.
Bu yıl Mavi Bayraklı plaj sayıları; Antalya'da 233, Muğla'da 112, İzmir’de 64, Balıkesir’de 49, Aydın'da 38, Samsun'da 13, Çanakkale'de 13, Mersin’de 11, Kocaeli'de 9 olarak açıklandı. Bu şehirlerin ardından Tekirdağ 7, Bartın 3, Ordu 2, Bursa 3, Zonguldak 2, İstanbul 4 mavi bayrak almaya hak kazandı.