30 Kasım 2022'de prototip olarak kullanıcılara açılan ChatGPT uygulamasıyla birlikte Yapay Zekâ uygulamaları günlük hayatımıza daha çok girmeye başladı. Özellikle metin yazma, araştırma yapma gibi işler için kullanılan ChatGPT uygulamasının henüz gelişimini tamamlamamış olması, yanıltıcılığı ve hukuki durumu ise tartışma konusu.
Peki ChatGPT nedir?
TÜBİTAK ChatGPT'yi şöyle tanımlıyor:
"ChatGPT; OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotu. Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor. Ayrıca, ChatGPT hangi dilde yazdığınızı anlayabiliyor, sizin için açıklayıcı yazılar oluşturabiliyor, farklı programlama dillerinde programlar yazabiliyor ve hataları dahi ayıklayabiliyor. ChatGPT zaman zaman yanlış bilgiler de verebiliyor. Bunun sebebi de sohbet robotunun bilgileri internet üzerinden derlemesi."
İşte CHATGPT'nin yanlış bilgiler vermesi bir avukatın başını yaktı. evidow, Levidow & Oberman avukatlık firmasında çalışan Kolombiyalı hava yolu şirketi Avianca'yı Roberto Mata, New York'ta yer alan John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na giden bir uçuşta yaralandığını iddia etti. Havayolu şirketi, federal yargıçtan davayı düşürmesini istedi.
Mata'nın avukatları ise davanın devam etmesi gerektiğine yönelik 10 sayfalık bir kanuni dava özeti hazırladı. Teslim edilen dokümanda “Varghese - China Southern Airlines,” “Martinez - Delta Airlines” ve “Miller - United Airlines.” davaları dahil olmak üzere 5'ten fazla mahkeme kararı alıntıladı. Ancak ChatGPT tüm bu davaları uydurduğu için kanuni dava özetinde yer alan bu davaları kimse bulamadı.
Avukat Schwartz verdiği beyannamede ChatGPT'yi davalar için araştırma yapmaya destek olmak amacıyla kullandığını belirtti.
Schwartz, ChatGPT'ye bu davaların doğru olup olmadığını sorduğu ekran görüntülerini paylaştı. ChatGPT ise davaların gerçek olduğunu, Westlaw ve LexisNexis dahil olmak üzere saygın veritabanlarından bulunabileceğini iddia etti.