1. Çin'in tüm demiryolları bir araya getirildiği zaman dünyanın çevresini iki kez dönecek uzunluğa sahip oluyor.
2. Dünyanın en uzun duvarı olan Çin Seddi'nin tuğlalarını sağlamlaştırmak için kullanılan harç pirinç lapasından yapılmıştır. Yani Çin Seddi'nin sağlamlığının sırrı pirinçten geliyor!
3. İlk kağıt paranın MS 806 yılında Çin'de ortaya çıkmış. MÖ 118'li yıllarda ise Çinlilerin deri para kullandığı biliniyor.
4. Ketçabı Çinliler icat etmiş! 1690'da Salamura balık, ançüez ve baharatlarla yapılan bu sos aslında bugün yediğimiz ketçabın orijinal hali.
5. Çin hakkında ilginç bilgilerden biri de ülkede her beş günde bir yeni bir gökdelen inşa edilmesi. Bu, bu ülkede her yıl 73 yeni yapının yapıldığı anlamına geliyor. Çin'in büyüyen bir ekonomisi var, bu nedenle hükümet turizm ve diğer amaçlar için benzersiz binalar yaratmak için çok para harcıyor.
6. Son zamanlarda hayatımıza bir anda giren şans kurabiyelerinin aslında menşei Çin değil. Bu kurabiyeler ilk ke 1900'lü yılların başında San Francisco'da yapılmıştır.
7. Yüz ölçümü ile dünyanın en büyük üçüncü ülkesi olan Çin'in tamamında aynı saat dilimi kullanılıyor. Ülkedeki tüm şehirlerin ve bölgelerin bu kadar geniş bir coğrafi alana rağmen aynı saat dilimini kullanması şaşırtıcı ama gerçek.
8. Futbolun ilk kez Çin'de ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Çin'in futbol alanında başarıları pek bilinmediği için belki de tarihindeki en şaşırtıcı gerçeklerden biri bu olabilir. Kayıtlara göre Çin'de futbolun 2 bin yıldan daha uzun bir süre önce tanıtıldığı biliniyor. Kayıtlara göre futbolun en eski biçiminin askeri tatbikatlar sırasında kullanıldığı ve ayrıca soyluların eğlencelerinde oynandığı söyleniyor.
9. Çin'de 4 rakamı uğursuz kabul ediliyor. Hatta öyle ki asansörler gibi toplumsal yaşamda da 4 rakamı kullanılmıyor. Bunun nedeni ise Çin'in Mandarin lehçesinde 4 sayısının telaffuzu olan "si"nin aynı zamanda "ölüm" anlamı taşıması.
10. Masa tensi yani bir diğer değişle "ping pong" Çinlilerin milli sporlarından biri. Ama bilinenin aksine bu spor Çin'de değil İngiltere'de ortaya çıkmış. Ancak bu durum Çinlilerin masa tenisi sevgisinin önüne geçmiyor. Ülke 1953'ten beri masa tenisinin şampiyonalarına hakim. Hatta bazı ülkelerin masa tenisi milli takımlarında Çinli göçmenler yer alıyor.