Geçen yıl Çin’de yaklaşık 9,56 milyon bebek doğarken, bu sayı 2021'de 10,62 milyondu. Doğum oranı 2021'de 7,52 iken 2022'de 1.000 kişi başına 6,77 doğum olarak gerçekleşti. İstatistik Bürosu’nun verilerine göre; Çin’de ölüm oranı geçen yıl 1.000 kişi başına 7,37. doğal büyüme oranının 1.000 kişi başına negatif 0,6 olarak gerçekleşti.
Büro Başkanı Kang Yi, "Düşüşün başlıca nedeni yeni doğan bebek sayısındaki azalmanın yanı sıra bebek sahibi olma isteğinin azalması, evlenme ve çocuk sahibi olmada yaşanan gecikmeler ve doğurganlık çağındaki kadın nüfusunun azalmasıdır" dedi.
Çin'in nüfusu yaklaşık altmış yıldır ilk kez geçen yıl düşerek negatif bir büyüme döneminin habercisi oldu, ancak uzmanlar ve yetkililer bunun ülkenin işgücünün gücünü hemen etkilemeyeceğini ve işgücü arzı durumunun olumlu olmaya devam ettiğini söyledi.
Devlet Konseyi Bilgilendirme Ofisi tarafından düzenlenen basın toplantısında Kang, "Negatif nüfus artışı sosyoekonomik kalkınmanın doğal bir sonucudur ve birçok ülke bu süreci yaşamaktadır" dedi. Kang, düşüşün devam etmesinin beklendiğini ancak durumu fazla abartmaya gerek olmadığını da sözlerine ekledi. Demografik sorunun anahtarını, nüfusun büyüklüğü ve yapısının endüstriyel sistemle eşleştirilmesi olduğunu düşünen Kang, "Şu anda işgücü arzımız hala talebi aşıyor ve nüfusun azalması demografik kazanımımızın kaybolduğu anlamına gelmiyor" diye belirtti.
Mayıs 2021'de Çin, tüm çiftlerin iki çocuktan üç çocuğa kadar çocuk sahibi olabileceğini duyurmuş, doğumları teşvik etmek için bir dizi destekleyici önlem almıştı. O tarihten bu yana yerel yönetimler de üçüncü çocuğu olan aileler için aylık sübvansiyonlar gibi bir dizi politika başlattı.