Her psikolojik travma gibi çocukluk travması da zihninizde derin izler bırakır. Bu izler genellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu şeklinde ortaya çıkar; bu da travmanızdan uzun süre - hatta bazı durumlarda yıllar boyunca - iyileşmenizi engelleyebilir.
Bu belirtileri yaşadığınızın farkında bile olmayabilirsiniz çünkü çocukluk travmasını kendi yöntemlerinizle yaşıyorsunuzdur.
Peki çocukluk travmanız hayatınızı etkiliyor mu? İşte 5 işaret...
1. Aşırı dikkatli ve tetiktesiniz
Zihniniz yüksek alarmda. Bu kasıtlı olarak yaptığınız bir şey değil; travmanın etkisi. Hiçbir yerde kendinizi güvende hissetmezsiniz ve uyuyamazsınız. Kilitleri iki kez kontrol edersiniz. Yalnız başınıza bir yere gitmekten korkarsınız özellikle de geceleri.
2. Her köşede bir tehlike hissedersiniz
Çocukluk travması tehlikede olduğunuz anlamına gelir. Bu durum beyninizi (daha derinden bilinçaltınızı) tehlikenin her an gerçekleşebileceğine inanmaya iter.
Kontrolün sizde olduğunu hissetmeye ve kontrolsüzlüğün nasıl bir şey olduğunu bilmeye ihtiyacınız var.
3. Öfkelenmekten, karşılık vermekten veya konuşmaktan korkarsınız
Öfke korkutucu bir duygudur. Birine zarar vermekten, onu uzaklaştırmaktan ya da misilleme yapmaktan korkarsınız. Bu yüzden öfkenizi kendinizden bile gizleyebilirsiniz.
Ya da öfkelendiğinizde, sizi korkutan veya suçlu hissettiren büyük, sinirli patlamalar şeklinde ortaya çıkabilir. Diğer her şeyi kontrol etmeye çalıştığınız gibi bunu da kontrol etmek için çok uğraşırsınız.
4. Kapana kısılmış hissedersiniz
Birçok farklı durumda kendinizi kapana kısılmış hissediyorsunuz. "Hayır" diyemiyor veya istediğiniz zaman ayrılamıyorsunuz. Duygularınız içinizde hapsolmuştur. Açıkça kendiniz olamazsınız. Hem siz hem de duygularınız içeride sıkı bir kutuya kapatılmıştır.
5. İlişkilere karşı güvensizsiniz
Açıkça kendiniz olamamanızın bir nedeni de çoğu insanın yanında endişeli olmanızdır. Sevilmediğinizi, yeterince iyi olmadığınızı ya da onlar kadar iyi olmadığınızı düşündürecek her şeye karşı tetiktesiniz. Kendinizi sürekli kıyaslarsınız.