Gerek günler arasında gerek de birçok hikmeti kendisinde toplaması sebebiyle pek mübarek bir gün olan Cuma gününde yapılması farz olan ibadetler olduğu gibi sünnet davranışlarda vardır.
Mümin kimselerin bayramı niteliğinde olan cuma gününe özel bazı hazırlıklar yapılarak Peygamber Efendimiz (SAV)'in izinden gidebilir O'nun davrandığı gibi davranış ve ibadetlerde bulunabiliriz.
Peki Peygamberimiz (SAV) Cuma günlerini nasıl karşılardı? İşte Cuma günü sünnetleri...
KOKUSU GÜZEL OLAN ESANSLAR SÜRÜLEBİLİR...
Cuma gününe özel bir hazırlıkta bulunan Peygamberimiz (SAV), “Bir kimse cuma günü gusül abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi özel kokusundan veya evinde bulunan güzel kokudan sürünür ve evinden çıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra üzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile öteki cuma arasındaki günahları bağışlanır.” (Buhârî, Cum’a 6, 19) buyururdu.
GUSUL ABDESTİ ALINABİLİR...
Boy abdesti almaya özellikle de cuma günleri özen gösteren Peygamberimiz (SAV), “Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir.” (Ebû Dâvûd, Tahâret 128; Tirmizî, Cuma 5) buyururdu.
DİŞLER MİSVAK İLE TEMİZLENEBİLİR...
Diş temizliğinde misvak kullanımını tercih eden Peygamberimiz (SAV), hadis-i şerifte Ebû Sa‘îd el-Hudrî (r.a) rivâyetine göre “Baliğ olan herkese cuma günü gusletmesi, misvak kullanması ve imkân bulursa hoş koku sürmesi gereklidir.'' ifadesini zikretmektedir.
CUMA SURESİ OKUNABİLİR...
Namaz sırasında Cuma Suresi okuduğu bilinen Peygamberimiz (SAV)'in konuyla ilgili belirtilen hadis-i şerifi şu şekildedir:
''Cuma namazında Cuma ve Munafikûn sûrelerini okurdu.'' (Müslim, Cum‘a 61, 64)
TIRNAKLAR KISALTILABİLİR...
Tırnak kesmek için faziletli bir gün olan Cuma günü ile alakalı “Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belâlardan korur.” ( bk. el-Hindî, Kenzu’I-ummâl VI/656, 659) hadis-i şerif bulunmaktadır.
KIYAFETE ÖZEN GÖSTERİLEBİLİR, TEMİZ KIYAFETLER GİYİLEBİLİR...
Efendimiz (SAV)'in cuma gününe özel kıyafet giydiğine dair Hz. Aişe (ra) şu şekilde rivayet etmektedir;
“Resulullah’ın Cuma günü giydiği bir elbisesi vardı. Cuma’dan sonra onları katlar ve ertesi Cuma’ya kadar kaldırırdı.” (Teberani)
VEFAT EDEN YAKINLARA KABİR ZİYARETİ YAPILABİLİR...
Ölümü unutmamak için kabir ziyaretlerine önem veren Efendimiz (SAV) “Ana babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.” (Tirmizi) buyurmuştur.