Demans hastalığı, genetik ve çevre dahil olmak üzere sayısız faktör nedeniyle oluşabilirken, belirli yaşam tarzı seçimleri ve genel sağlık durumunun bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Zaman içinde yapılan küçük değişiklikler, yaşlandıkça beyniniz için büyük faydalar sağlayabilir. Sağlıklı bir alışkanlığa başlamak için hiçbir zaman geç değildir.
Peki asla yapmamanız gereken şeyler neler? Nörologlar ve uzmanlar, beyin sağlığını korumak için kaçındıkları ve kaçınılmasını önerdikleri alışkanlıkları paylaştı.
İşte o davranışlar...
1. Sadece işlenmiş gıdalardan oluşan bir beslenme düzeninden kaçınırlar.
Uzmanlar, HuffPost'a "Düzenli bir fast food alışkanlığı, tipik diyetinizde yeşil, yapraklı sebzeler, omega-3 açısından zengin balıklar, meyveler ve kuruyemişler gibi beyin için sağlıklı bütün gıdalara yer açma olasılığını azaltır," dedi. İşlenmiş gıdalar beyinde mikro-enflamasyonlara yol açar.
2. Hareketsiz bir yaşam sürmüyorlar.
Hareketli bir yaşam, beyin sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Egzersiz ayrıca beyne giden kan akışını iyileştirir, stresi azaltabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve kardiyovasküler sağlığı korur. Tüm bunlar daha sağlıklı bir zihne katkıda bulunur.
3. Sosyallikten uzak bir yaşam sürmezler.
Sosyal faaliyetlerden uzak durup yalnız kalmayı tercih etmek beyin üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
4. Stresi görmezden gelmezler.
Stresli olduğunuzda kortizolünüz yükselir ve bu durum devam ederse beyne zarar verebilir. Bu durumun farkında olan uzmanlar, stresi yönetmeyi görmezden gelmeye tercih ederler.
5. Öğrenmeyi asla bırakmazlar.
Öğrenmeye devam etmek ve meraklı kalmak, zihni çalıştırmanın ve keskin tutmanın bir yoludur. Bir çalışma, sürekli eğitimle uğraşan yetişkinlerin bunama geliştirme riskinin %19 daha az olduğunu ortaya koymuştur.