Hatay'da kullanılamayacak durumda olan araç sayısı binleri geçerken, otoparka çekilen araçlar havadan görüntülendi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat günü meydana gelen 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerin ardından 20 Şubat'ta 3 dakika arayla da Hatay'da meydana gelen 6.4 ve 5.8'lik depremlerde yıkılan ve ağır hasar alan binaların enkazı altında kalan çok sayıda araç da zarar gördü.
Hatay'da enkaz altında kalıp, hasar alarak çöken binaların çevresinde bulunan araçlar yetkililer tarafından belirlenen otoparka ve boş arazilere çekiliyor.
Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı görevlilerinin kullandığı çekicilerle, sahada zarar gören, sahipsiz araçlar toplanırken, hasar durumu farklılık gösteren araçlar, güvenliği özel harekat polisi tarafından sağlanan park ve boş arazilerde, kayıt işlemlerinin ardından çekiciden indiriliyor.
RESMİ EVRAKLA ARAÇLAR TESLİM ALINABİLİR
Parklardaki personel, araçların güvenliğini sağlamanın yanı sıra hasarlı ve hasarsız olarak ayırma işlemini gerçekleştiriyor.
Araç sahiplerinin depremde hayatını kaybetmesi durumuna yakınları resmi evrak göstermeleri durumunda araçlarını teslim alabilecek.
Otoparka yaklaşık 3 bin aracın geldiği ve bu araçlardan 3'te birinin orta hasarlı, 3'te birinin de ağır hasarlı olduğu öğrenildi.
Ulaşılamayan ya da gelip alınamayan araçların bir süre sonunda Milli Emlak'a devredileceği belirtildi.
ENKAZ ALTINDA KALANLAR DA TOPLANACAK
Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bazı binaların altında hala araçların olduğu ve bu araçların da enkaz toplama çalışmalarının tamamlanmasıyla otopark ve boş araziye çekilmesi öngörülüyor.
Toplanan araçların çekildiği otoparklarda bulunan manzara ise depremin yıkım gücünü gösterdi.
Getirilen araçlardan bazılarının tamamen ezildiği ve üst üste kat yapıldığı dikkati çekerken, otoparka toplanan araçların sayısının fazlalığı ise havadan görüntülendi.
Yıkıcı depremlerin ardından Kahramanmaraş ve diğer illerde enkaz kaldırma çalışmaları başladı.
Depremde enkaz altında kalan on binlerce otomobilin hasarının nasıl karşılanacağı da DASK'ın konut ödemelerinden sonra merak edilmeye başlandı.
Peki, depremde zarar gören araçlar ne olacak? Kasko veya trafik sigortası deprem hasarını karşılıyor mu? İşte tüm ayrıntılar...
TRAFİK SİGORTASI KARŞILAMIYOR
Trafik sigortası kendi aracınızdaki hasarları değil kaza sonucu karşı tarafın masraflarını karşılıyor. Bu nedenle zorunlu trafik sigortası deprem sonucu araçlarda oluşan hasarları karşılamaz.
KASKO HASARI KARŞILAR MI?
Kasko'da ise durum poliçeye göre değişkenlik gösteriyor. Kasko poliçesinde deprem zararı teminat kapsamıydaysa ve muafiyetsizse hasar masrafları tamamen karşılanır. Araçta kısmi hasar varsa tamir masrafları, pert ise rayiç bedel ödeniyor.
Poliçede deprem muafiyeti varsa ödemede kesinti yapılır. Yani poliçede yüzde 5 deprem muafiyeti uygulanıyorsa araç tamaman kullanılamaz hale geldiğinde (Pert) hasar ödemesinde yüzde 5 kesinti uygulanır.
Aracın sahibi hayatını kaybettiyse ödemeler varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra sigorta şirketine başvurup ödemeler talep edilebiliyor.
TEMİNATTA YOKSA ÖDEME YAPILAMIYOR
Eğer kasko poliçelerinde deprem, sel, dolu, fırtına, taşkın, şiddetli yağış gibi afetler kapsam dışıysa ya da sadece deprem kapsam dışı bırakılmışsa hasar ödemesi alınamaz. Mini kasko gibi dar kapsamlı ürünlerde deprem temitat dışı bırakılabiliyor.
POLİÇE YÜRÜRLÜLÜK SÜRESİ UZATILDI
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), OHAL ilan edilen illerde uygulanacak tedbirlerde ve alınan kararlarda değişikliğe gitti.
Duyuruda yürürlükteki poliçelerin prim ödenmese dahi 8 Mayıs'a kadar uzatıldığı belirtildi.
Yine alınan kararla deprem bölgesindeki hayat, konut ve araç poliçelerinin öncelikli değerlendirme kararı verildi. Primlere esas kar marjları sıfırlanırken, depremzedelere bu süreçte hiçbir zorluk çıkarılmayarak reklam dahi atılmayacağına dair kararname yayınlandı.
ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA İLAVE PRİM KALDIRILDI
OHAL ilan edilen illerde zorunlu trafik sigortası poliçelerinde poliçenin zamanında yenilenmemesi nedeniyle sürprim (ilave prim) uygulanmayacak.
DEPREM BAHANESİYLE KASKO YAPMAYAN ŞİRKETLERE UYARI
Bazı sigorta şirketlerinin deprem riskini bahane ederek kasko yaptırmak isteyen vatandaşları geri çevirdiği bildirildi. Tüketiciler Birliği, bu uygulamaların CİMER'e şikayet edilmesini istedi.