Kahramanmaraş Pazarcık'ta sabaha karşı saat 04.17'te 7.7 büyüklüğünde meydana gelen deprem 10 ilimizi etkiledi ve binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Ardından Kahramanmaraş'ta ikinci kere saat 13.24'de 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.
40 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depreminin de gece gerçekleşmesi ve Kahramanmaraş'ta yine gece geç saatlerde sarsıntının meydana gelmesi akıllara "Depremler gece mi yaşanır?" sorusunu getirdi. Peki, depremler genellikle gece mi yaşanır? Büyük depremlerin gece yaşanmasının bir sebebi var mı?
BÜYÜK DEPREMLER GECE SAATLERİNDE Mİ GERÇEKLEŞİR?
Deprem uzmanlarına göre depremin gece yaşanması tamamen tesadüf. Uzmanlar depremin gece olmasının bilimsel bir kanıtı olmadığını ileri sürüyor.
Türkiye'de ve dünyada meydana gelen son 100 yıllık deprem haritası incelendiğinde büyük depremlerin sadece gece yaşanmadığı görülüyor.
Bazı uzmanlara göre Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek durumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı söyleniyor.
Bir başka görüşe göre Güneş ve Ay tutulmaları esnasında çekim gücü artar ve bu da deprem olmasını kolaylaştırır.
Uzmanların bu konuda görüş birliğine vardığı net bir açıklama yok. Ancak Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın bir bölümü gece büyük baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu nedenle depremlerin gece olmasının aşırı basınca dayanamayıp kırılmasıyla meydana geldiği söylenebilir.