Bazen kilo vermek, bazen vücudumuzu şekillendirmek, bazen de var olan kilomuzu korumak için egzersizi hayatımıza katarız. Dış görünümümüzü istediğimiz şekle sokmak da zaman zaman amaçlarımızdan biri olsa da temelde biliyoruz ki en önemli şey daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak aslında. Egzersiz yapmanın sağlık üzerinde gerçekten muazzam etkileri var. Fakat yanlış yapılan bir hareket ya da egzersiz düzenine göre düzenlenmemiş bir beslenme ve uyku düzeni uzun vadede olumsuz etkilere ve hatta sakatlıklara neden olabiliyor. Peki egzersiz sırasında yapmaktan özellikle kaçınmamız gereken, en sık karşılaşılan hatalar neler? İşte bu hatalar...
1. Squat yaparken ayak basıncını doğru dağıtamamak
Squat egzersizinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ayak basıncının doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Egzersizi doğru bir şekilde yapabilmek için, ayak basıncının dağıtılması gereken 3 nokta bulunuyor:
Başparmağın hemen arkasında bölge, serçe parmağın hemen arkasında bölge ve topuk bölgesi. Squat yaparken vücudunuzdaki ağırlığı bu üç noktaya dağıtmalısınız. Aksi taktirde bölgesel kas sakatlıkları ve ayak yaralanmaları yaşayabilirsiniz.
2. Egzersize uygun olmayan ayakkabı tercih etmek
Ayakkabı, egzersiz sırasında özenle seçilmesi gereken ekipmanların başında geliyor. Çünkü ayakkabıların egzersiz türü dikkate alınarak doğru şekilde seçilmesi, yaralanma veya sakatlık riskini büyük oranda ortadan kaldırıyor.
3. Ağırlıkları hatalı bir şekilde kaldırmak
Ağırlık egzersizlerinde en sık yapılan hata, doğru olmayan bar tutuşları. Ağrılık barının, başparmak barın altında kalacak şekilde kaldırılması ciddi yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Çünkü bu tutuş biçiminde başparmaklar, normalde olması gerektiği gibi, barın düşmesine karşı bir kilit işlevi göremiyor. Bu nedenle uzmanlar başparmakların, barın üst tarafında kaldığı tutuş pozisyonlarıyla ağrılık kaldırmanın daha güvenli olduğunu belirtiyorlar
4. Tehlikeli barfiks hareketleri
Barfiks egzersizinde en sık yapılan hata, omuzların ön tarafa tutulması ve çeneyi barın üzerine çıkartmak. Bu hata, omuz bölgesindeki baskının aşırı artmasına ve ciddi omuz sakatlıklarına neden olabilir. Bu zorlayıcı egzersiz sırasında yararlanma riskini en aza indirmek için omuzların geride tutulması gerekiyor.
5. Plank hareketindeki yanlış duruşlar
Plank hareketi doğru bir şekilde yapılmadığı zaman omurgada ciddi sakatlıklara neden olabilir. Bu hareket sırasında en çok yapılan hata, kalçanın yukarıda karnın ise aşağıda tutulmasıdır. Bu yaygın hataya eşlik eden bir diğer yanlış hareket, kafanın kaldırılmasıdır. Plank egzersizinde sırtın bükülmeden, vücudun düz bir konumda tutulması gerekiyor
6. Lateral raises hareketlerinde kolların tamamen düz tutulması
Egzersiz sırasında özellikle de ağırlık egzersizlerinde, vücudun doğru bir pozisyonda olması oldukça önemli. Lateral raises sırasında kolların 20-30 derecelik bir açıyla bükülmesi gerekiyor. Öte yandan ağırlıkların omuz hizasına kadar kaldırılması gerekiyor. Ayrıca, yine bu hareket sırasında bacakların da belirli bir oranda bükülmesi gerekiyor.
7. Şınav esnasında kolların vücuttan uzak tutulması
Şınav sırasında kolların 45 derecelik bir açı alması gerekiyor. Şınav çekerken kolları yanlış konumlandırmak, hem kol kaslarında hem de dirseklerde ciddi sorunlara neden olabiliyor.