Dünya genelinde ölümün önde gelen nedenlerinden ilki kalp hastalıklarıdır. Uzmanlara göre kalp hastalıkları yüksek kolesterol ile bağlantılı. Yüksek kolesterolün belirgin ön belirtileri bulunmuyor, bu nedenle de farkındalık oldukça geç oluşuyor.
Yüksek kolesterolde tüketilen besinler, fazla kilolu olmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, yaş, aile geçmişi ve genel sağlık durumu oldukça etkili.
Peki özellikle hangi besinleri tüketmek daha zararlı? Diyetisyen Bahadır Su, dikkat edilmesi gereken o besinleri anlattı.
Tuz ve şeker: Bu ikilinin fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Düşük tuzlu beslenme kan basıncını dengelemeye yardımcı olurken, düşük şeker içeren bir diyet de hem kilo alımını önler hem de gizli şeker ve diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur.
Trans ve doymuş yağlar: Doymuş yağ; tereyağ, yağlı etler, hindistan cevizi, palm yağı, unlu mamüller, tam yağlı süt ürünleri, derin yağda kızartılmış yiyecekler ve işlenmiş besinlerde bulunur.
Trans yağlar ise; tereyağ, yine tam yağlı süt ürünleri, peynir, hidrojene yağ içeren besinler, sığır ve kuzu etinde doğal olarak mevcuttur. Her yağ kan yağlarında artışa sebep olup, kötü kolesterol seviyelerini yükseltir ve kalp hastalık riskini artırır.
Kremalı kahveler: Kremalı kahveler aşırı derecede şeker ve trans yağ içerir. Bu nedenle uzak durulmasında fayda vardiır.
İşlenmiş et: İşlenmiş et, raf ömrünün uzun olması için kurutulmuş, tuzlanmış, fermente edilmiş ya da tütsülenmiş et olarak adlandırılır.
Bu yiyecekler birçok kişi tarafından sevilse de düzenli ve çok miktarda tüketmek kalp sağlığına zarar verebilir.