Doğal gaz ücretsiz mi olacak, faturalara indirim mi var sorusu yanıt aramakta. Karadeniz gazı bugün Zonguldak Filyos'ta kurulan Doğal Gaz İşleme Tesisi ile karaya ulaştırıldı. Vatandaşlara müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Gazın sisteme girmesiyle birlikte "doğal gaza indirim olacak mı, var mı?" sorusu yöneltiliyor. İşte konu hakkında ayrıntılar.
KARADENİZ GAZI SİSTEME VERİLECEK
Dünyada yankı uyandıran ve rezerv büyüklüğü 710 milyar metreküp, ekonomik değeri ise 1 trilyon doları aşan Karadeniz gazı 20 Nisan Perşembe günü yani bugün Zonguldak Filyos'ta kurulan Doğal Gaz İşleme Tesisi ile karaya ulaştırıldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü proje kapsamında karada ve denizde yaklaşık 10 bin kişi mesai harcadı.
Denizin 2 bin 200 metre altından gelecek gazı ulusal şebekeye aktaracak BOTAŞ tesisleri de tamamlandı.
Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne borularla Karadeniz'in 170 kilometre açığından aktarılan doğal gaz, Filyos'ta işlendikten sonra 36 kilometrelik BOTAŞ hattına aktarılacak.
TPAO ve BOTAŞ boru hatları arasına kurulan Gaz Basıncı Düzenleme ve Ölçüm İstasyonu da (RMS) tamamlanırken, bu tesis doğal gaz işleme istasyonlarından veya depolama istasyonlarından orta basınçta gelen doğal gazı ihtiyaç duyulan basınca düşürme, ısıtma ve faturalama ölçümünü yapacak.
Ardından doğal gaz kontrollü bir şekilde dağıtılacak.
İstasyonda istenen basınca ayarlanan gaz, ardından şebekeye sunulacak.
DOĞAL GAZ ÜCRETSİZ Mİ OLACAK?
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Şimdi sizlerle ülkemizin her bir hanesindeki doğal gaz faturasını düşürecek iki müjdeyi paylaşmak istiyorum. Vatandaşlarımızın mutfak ve sıcak su tüketimini bir yıl boyunca ücretsiz veriyoruz.
Isınma tüketimi bir ay boyunca ücretsiz olacak."
DOĞAL GAZA İNDİRİM Mİ GELİYOR?
Devletin katkı sağlayacağı 25 metreküp belirlenirken evlerdeki doğalgaz tüketimine bakıldı. Mutfakta kullanılan tüketim miktarının ücretsiz verilmesi gündeme geldi.
Bu da yaklaşık 25 metreküpe denk geliyor. Bazı evlerde bu rakamın sıcak su harcamalarına da yeteceği belirtiliyor.
Böylece devlet bugünkü fiyatlarda her konutun doğalgaz faturasının 130 liralık bölümünü karşılamış olacak.
19,8 milyonluk abone dikkate alındığında vatandaşa aylık yaklaşık 2,5 milyar, yıllık 30,8 milyarlık bir destek sağlanmış olacak.
35 yıllık ihtiyacını tek başına karşılayabilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıklama yaptı.
Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Umutla çıktığımız bu yolun sonu müjdelerle noktalandı. Türkiye'nin bugün geldiği nokta sabrın, azmin, çalışmanın, bir olmanın sonucudur. Hazreti Nuh'a gemileri yaptıran irade, Fatih'e gemileri karatan yürüten o kararlılık, dünya tarihinde dirilişin ve yükselişin ilanıdır. 100 yıl önce Samsun'a giden Mustafa Kemal'in taşıdığı bağımsızlık meşalesi bir milleti küllerinden yeniden diriltti. 100 yıl sonra bir başka gemi. Fatih Sondaj Gemisi, bir milletin kaderinin değişmesinde başrol oynadı. Bize düşen çalışmak, gayret etmekti. Yılmadık, ümitsizliğe kapılmadık. İnandık ve sonunda başaracağımızı biliyorduk.
Proje tam kapasiteye ulaştığında, Türkiye'nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayacak. Keşfimiz, tüm konutların 35 yıllık ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip."
Bakan Dönmez katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunmuştu
Bakan Dönmez'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
İşin hikayesi 2020 Ağustos ayına gidiyor. 29 Mayıs'ta sondaj gemisini göndermiştik.
İlk andan itibaren mühendislik çalışmalarımıza başladık. Gerekli ekipmanları, malzemeleri tedarik ettik.
Gazı karaya çıkardık biliyorsunuz, testlerimiz yapılıyor. İnşallah yarın gazımızı tesisimize getirmiş olacağız. Ham gaz geliyor, rafineri tesisinde ayrıştırılacak, bir iki hafta kalibrasyon işlemi olacak. Mayıs başında da inşallah işleme vermiş olacağız.
Burada 5 rezervuardan üretim yapabiliyoruz. Burada ilk defa denenen yenilikler de oldu.
Biz bu projeyle beyin göçünü tersine çevirdik. Uluslararası projelerde yer alan arkadaşlarımızı biz buraya getirdik.
Bugüne kadar tükettiğimiz gazın yüzde 1'ini üretebiliyorduk. Bununla çok büyük bir fark yaratmış olduk. İthalatımızı yüzde 25-30 oranında azaltmış olacağız. 710 milyar metreküp doğal gaz sadece konutların tüketimi açısından baktığımızda Türkiye'nin 35 yılına denk gelir.
Ben kendi adıma, yarın hemen hemen herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim.
"KARADENİZ YÜKSEK BİR POTANSİYEL BARINDIRIYOR"
Karadeniz, Hazar Denizi'nin potansiyelini içeriyor. Karadeniz Avrupa için yeni bir Kuzey Denizi olabilir. Yüksek bir potansiyeli barındırıyor. Bundan sonra atacağımız adımlar için de umut vadediyor.
Trabzon-Rize açıklarında sismik çalışmalarımız devam ediyor. Oradaki beklenti doğal gazdan ziyade sanki biraz daha petrol ağırlıklı gibi duruyor.
1 yıl içerisinde Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha sonra Orta Karadeniz'e geçebiliriz.
Gabar Dağı'nda petrol aramaları
Önemli bir çalışmamız daha devam ediyor. Orada bir sondaj çalışmamıza başladık. Tahmin ediyorum 1 hafta içerisinde bir bilgi gelebilir. Gabar'dan potansiyel olarak, olumlu neticelenirse 150 milyon varilden fazlasını bekliyoruz.
200'e yakın kuyu planlamamız var. Şırnak'taki petrol aramalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.
AKKUYU'DA SON DURUM NE?
Artık sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan'da ilk nükleer yakıt gelmiş olacak. Ardından diğer üç üniteyi de devreye aldığımızda Türkiye'de kullanılan elektriğin yüzde 10'unu sadece bir sahada üretebilir hale geleceğiz.
Nükleer santral için güvenlik ve depremsellikle ilgili vatandaşın endişesi olmasın. Proje 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde yapıldı. Bölgedeki haritaya baktığımız zaman yakınında bir fay hattı olmadığını görüyoruz. Akkuyu, uluslararası denetimlere de açık bulunuyor.
YENİ NÜKLEER SANTRAL PROJELERİ
Sinop için bu yıl içerisinde ilk görüşmelerin tamamlanmasını bekliyoruz.
2-3 yıl içerisinde ilk kazmanın vurulacağını tahmin ediyoruz.
Türkiye'nin kömür üretimi
Zonguldak havzası 150-200 yıldır taş kömürünü çıkarıyor. Zonguldak'ta bir de kok kömür tesisi kurmayı planlıyoruz.
Enerjide yerlilik hedefi
Elekrtik üretiminde yüzde 60 oranında bir yerlilik söz konusu. Biz bu yeni dönemde yerlilik oranlarını artırmayı devam edeceğiz. Doğal gaz ve petrol çalışmalarımız devam edecek. Öte yandan tabii kaynaklar, yani madencilik faaliyetlerinde de. Madencilik kapasitemizi de artırmayı hedefliyoruz. Bir takım engellerle de karşılaşıyoruz. Çevreye zarar verildiği düşünülüyor. Biz bunlara dikkat ederek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.